Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruska invazija na Ukrajinu

Tuga u Mariupolju: Trudnica i njezina beba preminule nakon bombardiranja rodilišta - "Ubijte me sada!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trudnica i njezina beba preminule su nakon što je ruska vojska bombardirala rodilište u Mariupolju. Žena je na nosilima prebačena u vozilo hitne pomoći, a njezina fotografija nastala nedugo nakon bombardiranja obišla je svijet.

Na fotografiji koja je potresla cijeli svijet je trudnica nakon napada na rodilište u Mariupolju. Dok je gladila krvavi donji dio trbuha, spasioci su je na nosilima kroz ruševine prenosili prema vozilu hitne pomoći u opkoljenom Mariupolju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Na blijedom licu mlade žene vidi se šok zbog onoga što je upravo preživjela. Fotografija je zabilježila vjerojatno jedan od najbrutalnijih trenutaka od početka ruske invazije na Ukrajinu.

"Ubijte me sada!"

Trudnica je hitno prevezena u drugu bolnicu, bliže bojišnici. Liječnici su, piše AP, učinili sve kako bi je održali na životu. Shvativši da gubi bebu, kako su poslije rekli liječnici, mlada žena je povikala: "Ubijte me sada!"

Kirurg Timur Marin kazao je da im je trudnica stigla sa zgnječenom zdjelicom i slomljenim kukom. "Porodili smo je carskim rezom, ali beba nije pokazivala znakove života", rekao je kirurg i dodao da su se nakon toga usredotočili na majku.

"Više od 30 minuta reanimacije majke nije dalo rezultate", rekao je Marin. "Oboje su preminuli", dodao je.

Bolničko osoblje nije stiglo saznati ime

U kaosu nakon zračnog napada bolničko osoblje nije stiglo saznati ime žene kako bi obavijestili rodbinu da dođu po tijela. No, netko je ipak došao po njih, pa nisu završili u nekoj od masovnih grobnica koje su iskopane za sve veći broj ubijenih ljudi u Mariupolju.

Ruski dužnosnici tvrdili su da se u rodilištu skrivaju ukrajinski ekstremisti kako bi je koristili kao bazu te da u bolnici nema pacijenata niti djelatnika. Ruski veleposlanik pri UN-u i rusko veleposlanstvo u Londonu nazvali su šokantne fotografije "lažnim vijestima".

Novinari Associated Pressa su izvještavali iz blokiranog Mariupolja danima, dokumentirali su napad i iz prve ruke vidjeli žrtve i štetu. Snimili su video i fotografije nekoliko krvavih trudnica koje bježe iz raznesenog rodilišta, medicinara koji viču, djece koja plaču.

Blogerica opisala svoje iskustvo

Blogerica Mariana Višegirskaja, mlada trudnica koja je na jednoj od fotografija, rodila je djevojčicu Veroniku dan nakon zračnog napada. Na fotografijama se vidi kako se spušta niz stepenice posute krhotinama i drži deku oko sebe, a ruski dužnosnici tvrdili su da je ona glumica u insceniranom napadu.

"To se dogodilo 9. ožujka u bolnici broj 3 u Mariupolju. Ležali smo na odjelima kada su se stakla, okviri, prozori i zidovi razletjeli", rekla je za AP.

"Ne znamo kako se to dogodilo. Bili smo u našim odjelima i neki su imali vremena da se pokriju, neki nisu", dodala je.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene