Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJAVIO UJEDINJENJE

Reakcije iz BiH na Dodikove ideje: "Zločinački projekt velike Srbije nije mrtav"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: DNEVNIK.hr
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u nedjelju su reagirali na istupe lidera bosanskih Srba poručivši mu da on zagovara "zločinački projekt velike Srbije" no da od njegovih najava ujedinjenja sa Srbijom neće neće biti ništa.

Ranije u nedjelju Milorad Dodik politički je zlorabio komemoraciju u Donjoj Gradini posvećenu žrtvama ustaškog logora Jasenovac kako bi širio nacionalističku propagandu te je najavio ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom.

Pravo je svih Srba da žive u jednoj državi i to im nitko ne može uskratiti, rekao je Dodik u nazočnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji se od njih niti jednom riječju nije ogradio nego je i sam pozvao na "srpsko jedinstvo".

Komentirajući Dodikov istup, Elmedin Konaković je kazao da aktualni predsjednik RS zapravo samo priziva nove sukobe.

"Svi u BiH, a i šire znaju da bi bilo kakav nasilan proces secesije ili nasilan proces prekrajanja postignutog unutarnjeg uređenja vodio u konflikt. Ni moji ni Dodikovi snovi ne mogu se jednostrano realizirati u ovoj zemlji i može samo ono o čemu se dogovorimo", kazao je Konaković u izjavi za televiziju N1.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Skandalozne poruke Vučić opet o Jasenovcu: "Morate biti na strani ubojica da biste ušli na to svetište." Dodik pak opleo po Milanoviću

Šef bosanskohercegovačke diplomacije kaže da su Dodikovim pozicijama na odcjepljenje protuteža želje za uspostavom BiH kao građanske države s jednim predsjednikom, bez entiteta i kantona što je podjednako nerealno u postojećem odnosu snaga.

Dodika je pozvao da se, ako već priziva sukobe, ogleda s njime u paintballu na nekoj planini i da ondje osjeti kako je prespavati jednu noć u šumama u koje bi slao tuđu djecu da ratuju.

Član predsjedništva Denis Bećirović je u odvojenoj izjavi upozorio da Tužiteljstvo BiH sada mora reagirati jer je Dodik u Donoj Gradini javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadaće.

"Zločinački projekt velike Srbije koji je 1990-ih doveo do agresije na susjedne države i genocida nad Bošnjacima, nije mrtav. Postoji osmišljen velikodržavni plan koji se provodi s ciljem proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom", izjavio je Bećirović.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Napetosti rastu Ministar obrane BiH o Dodikovim najavama: "Ako to napravi, takav potez neće ostati bez reakcije. Mislim da bi to bio kraj Republike Srpske"

Konaković, Bećirović i Dodik čelnici su blokova bošnjačko-građanskih, odnosno srpskih stranaka koje su zajedno s HDZ-om BiH uspostavile vlast nakon izbora provedenih u listopadu 2022. godine.

Nakon kratkotrajnog razdoblja u kojemu su naizgled dobro surađivali i slali pozitivne poruke sada su sve češće uzajamne optužbe zbog različitih pristupa budućnosti BiH kao države.

Dodik sve otvorenije zagovara secesiju RS, posebice nakon zaoštravanja pitanja statusa državne imovine. Bošnjačko-građanske stranke mu na to sve odlučnije odgovaraju porukama kako to neće dopustiti te da će državu braniti svim sredstvima.

U HDZ-u BiH za sada se pokušavaju držati izvan tih verbalnih sukoba pozivajući na smirivanje napetosti i koncentriranje na provedbu reformi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene