Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti rastu

Ministar obrane BiH o Dodikovim najavama: "Ako to napravi, takav potez neće ostati bez reakcije. Mislim da bi to bio kraj Republike Srpske"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Antonio Balic/Cropix
Ministar obrane BiH Zukan Helez izjavio je kako postoje planovi kojima će se spriječiti da policija Republike Srpske uspostavi kontrolu na međuentitetskoj granici, a istodobno je upozorio vlasti u Banjoj Luci kako bi takav pokušaj ujedno značio "kraj RS-a".

Nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio kako će parlamentarnim strankama iz RS-a predložiti potpisivanje dokumenta o zaštiti entitetske imovine, koji, uz ostalo, sadrži najavu izvođenja policije RS-a na administrativnu crtu razdvajanja s Federacijom BiH, Zukan Helez u intervjuu za komercijalnu Face TV iz Sarajeva kazao je kako takav potez neće ostati bez reakcije, a da će policajci u tom slučaju biti tek "glineni golubovi".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Milorad Dodik Brz odgovor Dodikov sin o tome da je dobio hrvatsko državljanstvo: "Vidim da sam postao hrvatski državljanin..."

"Mi bismo vrlo brzo uspostavili ustavnopravni poredak", izjavio je Helez.

Vojni aneks Dejtonskog sporazuma međuentitetsku crtu razdvajanja definira tek kao administrativni pojam i ne dopušta uspostavu bilo kakvog nadzora ili ometanja slobode kretanja. Izvorno je za poštovanje tih pravila bio odgovoran glavni zapovjednik IFOR-a, odnosno mirovnih snaga koje je u BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma uputio NATO. Te su ovlasti sada prenesene na zapovjednika vojnih snaga Europske unije (EUFOR).

Helez je kazao kako moli Boga da Dodik ne pokuša realizirati svoje najave, uz upozorenje kako se on kao ministar obrane s predsjednikom RS-a na tu temu ne misli dopisivati jer već ima plan za takav scenarij.

"Izaziva nešto što udara na temelje BiH. Mislim da bi to bio kraj RS-a", kazao je Helez.

Dodiku, koji je u subotu bio u Batajnici kod Beograda na vježbi vojske Srbije i tamo govorio kako je sretan što ona može zaštiti Srbe "gdje god živjeli", ministar obrane BiH poručio je da vojnu pomoć iz Beograda može slobodno zaboraviti jer takvu intervenciju zapadne države sigurno ne bi mirno promatrale.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene