Iako je vani bilo toplo, napadač je nosio zimsku jaknu (Screenshot: CCTV)
Iako je vani bilo toplo, napadač je nosio zimsku jaknu (Screenshot: CCTV)

‘Hoda uokolo u kaputu po ovom vremenu?’, napisao je policajac u civilu kolegi za muškarca koji mu je bio sumnjiv na istanbulskoj zračnoj luci, za kojeg se kasnije ispustavilo da je bombaš.


Objavljena je komunikacija policajaca u civilu kojima su napadači u istanbulskoj zračnoj luci bili sumnjivi te su krenuli za njima.

Policajac koji je prvi primijetio sumnjivce poslao je poruku kolegi kako je uočio muškarca koji nosi zimsku jaknu unatoč vrućini, piše Hurriyet.

‘Hoda uokolo u kaputu po ovom vremenu? Brate, on izgleda kao pljačkaš, hoćemo li ga pratiti?’, napisao je policajac. Kolege su se složile da ga treba tražiti identifikacijsku iskaznicu.

Kada ga je policajac zatražio osobnu, muškarac se sagnuo I pretvarao da je traži, a potom je podigao pištolj i počeo pucati. Prva meta bio mu je policajac koji ga je tražio identifikacijski dokument. Policajac se bori za život a kod kuće ga čeka trudna supruga.

Nakon što je upucao policajca, terorist je počeo trčati niz stepenice prema međunarodnih dolazaka te je aktivirao bombu kojom je bio opasan u točno 21.15 sati.

Na snimkama video nadzorna muškarci koji su se raznijeli mogu se vidjeti kako koračaju prema zgradi zračne luke i cerekaju se.

Podsjetimo, 43 osoba je ubijena, a više od 200 je ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu na glavnu istanbulsku međunarodnu zračnu luku Mustafe Kemala Ataturka, najveću u regiji i važno međunarodno prometno čvorište.

Trojica bombaša samoubojica otvorila su najprije nasumičnu vatru, a potom se raznijeli eksplozivom.

Predsjednik Tayyip Erdogan je kazao da bi ovaj napad trebao označiti prekretnicu u globalnoj borbi protiv terorizma za koji je kazao da 'nema obzira niti za vjeru niti za vrijednosti'.

Trojica bombaša samoubojica su iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana, objavio je dužnosnik turske vlade.