Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine objavilo je kako se na temelju više od 80 posto prebrojanih glasova može potvrditi da su Željko Komšić i Bakir Izetbegović definitivno postali novi članovi Predsjedništva BiH, te da Nebojša Radmanović vodi kao kandidat za srpskog člana tog tijela.


Komšić iz Socijaldemokratske partije je prema tim rezultatima dobio povjerenje 271 tisuće birača što je 59 posto, Borjana Krišto iz HDZ-a BiH nešto manje od 95 tisuća što je 20 posto, a Martin Raguž iz HDZ-a 1990. 52 tisuće ili 11,36 posto. Izetbegović kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana dobio je 134 tisuće glasova što je oko 35 posto, Fahrudin Radončić nešto manje od 117 tisuća ili 30 posto, dok je povjerenje Harisu Silajdžiću dalo tek 97 tisuća birača ili 25 posto.

Vezani članci Udruga Prsten upozorila na probleme Poduzetnik kojem je Kalinić spasio život krajem prošle godine: "Zahvalan sam mu za cijeli život" Željko Komšić (Foto: Pixsell, Armin Durgut/HaloPix) Komšić o navodnoj obavještajnoj aferi: "Mora biti jasno što je dopušteno, a što ne. Plenković demonstrira nedostatak kućnog odgoja"

Iako je Radmanović dobio 211 tisuća glasova ili gotovo 50 posto, njegov protukandidat Mladen Ivanić dobio je glasove gotovo 200 tisuća birača što je tek tri posto manje. U SIP-u su upozorili kako se taj omjer snaga još može promijeniti s obzirom na glasačke listiće koji čekaju na prebrojavanje. SIP je nakon ponoći objavio rezultate utrke za Zastupnički dom Parlamenta BiH na iznimno malom uzorku sa pet posto biračkih mjesta.

Prema tim podacima u dijelovima BiH s hrvatskom većinom birači su u najvećem broju potporu dali HDZ-u BiH, u bošnjačkim dijelovima najjače su SDP i SDA, a u Republici Srpskoj Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić potvrdila je novinarima u Sarajevu kako je zabilježen neuobičajeno veliki broj nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH.

>> BiH: Komšić uvjerljivo vodi u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva

U Federaciji ih je tako bilo više od 62 tisuće što je 6,88 posto a u Republici Srpskoj više od 44 tisuće što je čak 9,42 posto. 'Ove brojke doista djeluju alarmantno', kazala je Hadžiabdić potvrdivši kako će se pozorno ispitati moguće nepravilnosti te, u slučaju da se one potvrde, naložiti i ponovno prebrojavanje glasova. (HIna)