Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za preživjelima se nastavlja

Blatna bujica uzela 254 života, od čega najmanje 43 djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj mrtvih u blatnoj bujici koja je opustošila kolumbijski grad Mocou popeo se na 254, od kojih 43 djece, nakon olujnih kiša u andskom području na sjeverozapadu Južne Amerike.

"Obavijestili su me o 254 mrtvih", napisao je predsjednik Juan Manuel Santos na Twitteru, nakon što su se u noći na subotu izlile tri rijeke, što je izazvalo "ocean blatne bujice" koja je nosila sve pred sobom, po svjedocima.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Hrabar potez Uznemirujuće: Pogledajte heroja koji je napadaču iz Sydneyja hrabro stao na put kako bi zaštitio ženu s djecom

Poginulo je "najmanje 43 djece. Naše molitve su s njima. Upućujemo sućut njihovim obiteljima", dodao je šef države koji je preuzeo upravljanje spašavanjem i radovima na popravcima na licu mjesta.

Pod tmurnim nebom, vrućina i vlaga ispunile su Mocou, grad od 40.000 stanovnika i središte Putumaya, gdje je kiša prestala u nedjelju. Brojni stanovnici pokušavali su pronaći rodbinu u ruševinama i spasiti štogod imovine iz blata.

Većina pogođenih četvrti su siromašne, nastanjene ljudima koji su dio od 6,9 milijuna osoba raseljenih zbog oružana sukoba koji potresa Kolumbiju od početka šezdesetih godina.

"Potraga za preživjelima se nastavlja. Još smo unutar 72 sata nakon tragedije u okviru kojih još ima nade za spas preživjelih", izjavio je glasnogovornik kolumbijskog Crvenog križa.

Identifikacija tijela prevezenih u bolnicu Mocoe nastavljena je u nedjelju.

Grad je i dalje bez tekuće vode i struje, vlasti rade na njihovom osposobljavanju ali upozoravaju da bi to moglo potrajati nekoliko dana.

Gerilska skupina Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), koja je potpisala mirovni sporazum s vladom, ponudila je u nedjelju pomoć u sudjelovanju u obnovi Mocoe.

"Duboko sam potresen tragedijom koja ja pogodila Kolumbiju", kazao je papa Franjo na misi u Carpiju u Italiji. Šef države zahvalio je Papi na Twitteru i izrazio zahvalnost za brojne izraze solidarnosti iz čitavog svijeta.

Radi se o najvećoj katastrofi koja je pogodila Kolumbiju nakon klizanja tla u kojem je 2015. godine poginulo 92 osobe u Salgaru, stotinjak kilometara od Medellina.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene