Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u dvodnevnom je posjetu Velikoj Britaniji. Nakon susreta s britanskom kraljicom i premijerkom obratila se medijima.


U pratnji supruga Jakova u Buckinghamskoj palači predsjednica se susrela s britanskom kraljicom Elizabetom II. Audijencija je trajala oko 45 minuta.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Novi posao bivše predsjednice? "Priča se da ste najizglednija kandidatkinja za generalnu tajnicu NATO-a" Kolinda Grabar-Kitarović (FOTO: Filip Kos/PIXSELL) Grabar-Kitarović na britanskoj televiziji: ''Žene su odlične liderice, a ženstvenost nije slabost''

Do susreta je došlo sedam mjeseci nakon što su Hrvatsku posjetili prijestolonasljednik princ Charles i njegova supruga vojvotkinja od Cornwalla, Camilla.

Nakon sastanka s kraljicom, Predsjednicu je primila i britanska premijerka Teresa May.

Kolinda Grabar-Kitarović nakon susreta obratila se medijima.

'Vrlo, vrlo srdačan razgovor s gospođom May. Usuglasili smo se da doista naše odnose između Hrvatske i UK treba modernizirati. Da ne smijemo se zaustaviti samo na onome što razgovaramo u Bruxellesu i pogotovo naše buduće odnose ne svesti na Brexit. Da se treba fokusrati na što veću razmjenu između ljudi i tvrtki. Izrazili smo nadu da će se ulaganja i broj britanskih turista koji nas posjećuju povećati', rekla je predsjednica.

'Spomenula sam i slobodu kretanja. Velika Britanija još uvijek nije liberalizirala tržište rada za hrvatske državljane', dodala je.

'Dotaknuli smo se i građana koji žive tu. Ta će tema biti dijelom pregovora koji su pred nama. Postupak će početi negdje u trećem mjesecu iduće godine', kaže predsjednica.

Jedna od tema BiH

Rekla je i kako su se poprilično dotaknuli još jedne teme - Bosne i Hercegovine.

'Ustrajala sam na toj temi kako bih objasnila što se događa tamo, koji su potencijalni destabilizatori  cijelog prostora istočne Europe', rekla je. 

Osvrnula se i na raniji susret s kraljicom.

'Vrlo srdačan susret. Britanska kraljica je jedna vrlo ugodna osoba, iznenađujuće ugodan susret. Rado se sjeća posjeta Hrvatskoj, Dubrovniku. Rekla je da je princ Charles vrlo lijepo govorio o Hrvatskoj i koliko se promijenila od posljednjeh susreta', rekla je predsjednica.

Predsjednica je ocijenila i današnje odnose VB i Hrvatske.

'Jako sam zadovoljna što sam primijetila novi duh, čak i sama kraljica je spomenula činjenicu da se moramo više približiti kao države. Treba se usredotočiti na sadašnjost i budućnost', kaže Grabar-Kitarović.