Teretni brod, ilustracija
Teretni brod, ilustracija Foto: Afp

Teretni brod u kojem je bilo 750 tona dizela na putu iz Egipta za Maltu potonuo je u subotu kod jugoistočne obale Tunisa, no zasad nema curenja goriva, priopćio je glasnogovornik lokalnog suda.


"Brod je potonuo jutros u tuniškim teritorijalnim vodama. Zasad nema curenja goriva", kazao je Mohamed Karray.

Dodao je da će se sada "sastati Povjerenstvo za prevenciju katastrofa i odlučiti koje će mjere poduzeti". Tanker je dugačak 58 metara i širok devet metara, prema web-stranici za nadzor brodova plovilo.

"Xelo" je u petak zatražio ulazak u tuniške teritorijalne vode zbog lošeg vremena, objavilo je ministarstvo zaštote okoliša.

Brod sagrađen 1977. koji plovi pod zastavom Ekvatorijalne Gvineje isplovio je iz egipatske luke Damietta za Maltu. Oko sedam kilometara od Gabeškog zaljeva u brod je počela prodirati voda te je strojarnica ubrzo bila poplavljena jer je razina vode dosegla dva metra.

Tuniške vlasti su evakuirale sedam članova posade, gruzijskog kapetana broda, četiri turska pomorca i dvojicu iz Azerbejdžana.

Potonula brodica - 2 Srdela potopila ribare: "Srića je u svemu tome šta su ljudi ostali živi"

Najveći teretni brod koji je ikada uplovio u Šibenik - 5 FOTO/VIDEO Dolazak grdosije: U šibenskoj luci na 10-ak dana usidrio se rekorder

Posada je kratko sadržana u bolnici i potom smještena u hotel.

Ministarstvo okoliša je upozorilo da postoji rizik da gorivo iscuri u more te da ministarstva obrane, unutarnjih poslova, prometa i carina radi na sprečavanju moguće "pomorske, ekološke katastrofe u tom području".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju