Seizmograf, ilustracija
Seizmograf, ilustracija Foto: Afp

Potres magnitude 3,3 po Richteru pogodio je u ponedjeljak područje Kragujevca, priopćio je Republički seizmološki zavod (RSZS) u Beogradu.


Intezitet u epicentru procijenjen je na V stupanj Merkalijeve skale, a potresi takvog inteziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnom području, navedeno je na internetskoj stranici RSZS.

Vezani članci Krešimir Kuk, seizmolog Seizmolog poručuje: "Pravo je vrijeme da se počnemo opuštati od straha i psihoze" Slabi potres u Srbiji Potres magnitude 3,6 kod Kragujevca, nema izvješća o štetama

Za sada nema izvješća o mogućoj počinjenoj šteti.

Seizmologinja Slavica Radovanović kazala je kako si na tom prostoru već zabilježene seizmičke aktivnosti, te da se u toj regiji i inače događaju ovakvi udari.

"Sada je takva situacija da su svi uznemireni zbog Petrinje, inače se ne bi ni primijetio. To je potres magnitude 3,3, takvih i jačih je bilo i prošle godine u Srbiji. Prostor u kojem se dogodio je takav da se u njemu takvi potresi događaju", objašnjava Radovanović, bivša ravnateljica RSZS.

Na pitanje može li uslijediti jače podrhtavanje tla u Kragujevcu, Radovanović je beogradskim medijima rekla da se tako kratkoročne prognoze ne mogu davati.