Švicarske Alpe, ilustracija (Foto: AFP)
Švicarske Alpe, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Snijeg u europskim Alpama brzo se povlači i zamjenjuje ga vegetacija, što je vidljiva posljedica klimatskih promjena koja se može vidjeti iz svemira, pokazuje novo istraživanje.


Znanstvenici sa Sveučilišta Lausanne i Sveučilišta Basel koristili su satelitske podatke kako bi sastavili, kako tvrde, najsveobuhvatniju analizu promjena u produktivnosti vegetacije u Alpama. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Vezani članci Yvon Chouinard Poznati milijarder dao svoju tvrtku u dobrotvorne svrhe: "Koristimo bogatstvo da zaštitimo izvor" Ilustracija Kao Jugoslaveni: Vrlo mali broj građana Unije se nacionalno smatra Europljanima

Istraživački tim, predvođen profesoricom Sabine Rumpf sa Sveučilišta Basel, upotrijebio je satelitske podatke kako bi pokazao da se vegetacija nad drvoredom povećala u gotovo 80 posto Alpa u posljednja četiri desetljeća zbog klimatskih promjena. Snježni pokrivač također se smanjuje.

"Pokazalo se da su razmjeri promjene u Alpama bili ogromni", rekla je Rumpf.

Mirko Orlić, akademik i klimatolog Stručnjak o mogućnosti da se i u Hrvatskoj pojave vremenski ekstremi kao što je tornado: "Nažalost, izgledno je. Bilo ih je i prije..."

"Alpske biljke prilagođene su teškim uvjetima, ali nisu baš konkurentne", rekla je profesorica, dodajući da specijalizirane vrste gube prednost kako se uvjeti okoliša mijenjaju. "Jedinstvena biološka raznolikost Alpa pod velikim je pritiskom."

Istraživački tim je također analizirao opseg snježnog pokrivača nad drvoredom u regijama iznad 1700 metara, izuzev ledenjaka i šuma. Otkrili su da se snježni pokrivač "značajno" smanjio u gotovo 10 posto područja od 1984. godine i opisuju to kao "zabrinjavajući trend".

"Ranije analize satelitskih podataka nisu identificirale takav trend", rekao je Antoine Guisan sa Sveučilišta Lausanne.

Snijeg u Alpama - 1 FOTO Zabijeljele se austrijske Alpe: "Stigla zima! Još jučer je u nižim dijelovima bilo 26,5 stupnjeva"

"Ovo smanjenje već je dovelo do toga da su neka područja uglavnom bez snijega", rekao je Gregoire Mariethoz, također sa Sveučilišta Lausanne.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju