Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dalaj-lama na godišnjicu tibetske pobune

Kinezi žele iskorijeniti budizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tibetski duhovni vođa Dalaj-lama optužio je kineske vlasti da pokušavaju iskorijeniti budizam s Tibeta, a u govoru na 51. godišnjicu pobune solidarizirao se i s Ujgurima koji su također iskusili kinesku represiju, javljaju agencije iz Dharamsale.

U godišnjem obraćanju iz egzila u Indiji gdje žive brojni izbjegli Tibetanci otkako je ugušena tibetska pobuna 10. ožujka 1959., dobitnik Nobelove nagrade za mir optužio je kineske vlasti za kampanju 'domoljubnog preodgoja' budističkih redovnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pet tisuća slušatelja Dalaj lama u Mariboru pozvao na jačanje duhovnih vrijednosti Slika nije dostupna Držat će predavanja Dalaj lama stigao u Sloveniju

'Redovnicima i redovnicama nametnuli su uvjete slične zatvorskima i onemogućavaju ih da uče i prakticiraju u miru', rekao je 74-godišnji Dalaj-lama te optužio Kineze da su od samostana načinili 'nešto kao muzeje' te teže 'namjerno iskorijeniti budizam', javlja AP.

Reuters napominje da se tibetski vođa u govoru prisjetio Ujgura, turkofonog muslimanskog stanovništva iz istočne kineske pokrajine Xinjiang. 'Prisjetimo se također naroda Istočnog Turkestana koje je proživjelo velike nevolje i povećanu represiju', rekao je i dodao 'želio bih izraziti svoju solidarnost s njima i reći da stojim uz njih'.

U međuetničkom nasilju Ujgura i pripadnika kineskog naroda Haan lani je u Xinjiangu poginulo 200 osoba, a kineske vlasti optužile su Ujgure za nasilne separatističke aktivnosti.

'Slabi su izgledi' za suglasje o tibetskom pitanju sa sadašnjim kineskim vlastima, citira agencija AFP Dalaj-lamine riječi i objašnjava da on ne traži neovisnost Tibeta već' kulturnu autonomiju tog područja koje je Kina anektirala 1950-1951'. Peking tvrdi da je Tibet dio Kine još od 18. stoljeća.

U Dharamsali su tisuće izbjeglih Tibetanaca obilježile godišnjicu pobune plavo-žuto-crvenim tibetskim zastavama i protukineskim porukama. U susjednom Nepalu policija je privela desetak tibetskih prosvjednika koji su pokušali kamenovati kineski konzulat u Kathamnduu, javlja Reuters.

U nedjelju je Tibetanac Padma Choling, novoimenovani kineski guverner za Tibet, izjavio da samo socijalizam može 'spasiti' tu regiju i zajamčiti joj razvoj, a Dalaj-lamu okrivio je kao 'glavni izvor nestabilnosti na Tibetu'.

Na Tibetu, posebice u glavnome gradu Lhasi u srijedu je pooštrena kontrola kako bi se izbjegli nemiri slični onima iz 2008., uoči Olimpijskih igara u Pekingu s 22 poginule osobe prema kineskim, odnosno 200 prema tibetskim izvorima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene