Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kinezi obilježili početak 4705. lunarne godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povijesnom Chinatownu u središtu Washingtona, jučer su se okupile tisuće građana kako bi promatrale živopisnu paradu i ples kineskih zmajeva, lavova i drugih mitoloških likova kojom je obilježen početak lunarne Nove godine, koja će proteći pod zodijačkim znakom svinje.

Po kineskom kalendaru to je početak godine 4705. - Godine svinje - u kojoj bi se po astrolozima trebali rađati ljubazni, časni, marljivi i sretni ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUDJELOVALO ŠEST VLADA VIDEO Od prve lopate do zadnjeg poteza kistom: Pogledajte kako se gradio hrvatski ponos kojim je spojen jug zemlje Slika nije dostupna MUKE NA TERENU Svinja napala grčkog voditelja usred javljanja uživo: "Giorgos, čuješ li me, imamo problem..."

Usprkos hladnom vremenu i gustom snijegu, masa ljudi
ispunila je ulice Chinatowna, prateći s uživanjem povorku i akrobatski ples s maskama folklornih skupina "White Crane Dragon & Lion Dance" i "Flaying Angels", uz neprestane detonacije petardi i bubnjare skupina "Yellow River Drums" i "St. Mary Chinese Bell and Drum Corp".

Među okupljenima najviše je bilo kineskih obitelji s djecom kojima je festival bio prilika da usvajaju tradiciju predaka, a neka od njih su i nastupala na paradi s Kineskim klubom mladih Washingtona, iako pretežita većina azijsko američke populacije živi u predgrađima glavnog grada.

Na paradi su sudjelovale raznorodne skupine kao što je Kineska boksačka udruga Wong is samog Washingtona, Globalni savez za demokraciju i mir iz Great Fallsa, koji promiče demokraciju u Kini i Tajvanu, i Falun Gong, duhovna organizacije zabranjena u Kini, čiji su članovi obučeni u žuto ritmički udarali u bubnjeve.

Gradonačelnik Washingtona Adrian M. Fenty čestitao je okupljenima Novu godinu s kantonskim: "Gung Hay Fat Choy !", a nakon završetka uličnih novogodišnjih svečanosti pred restoranima u Chinatownu stvorili su se dugački redovi sudionika i promatrača parade koji su svoj doživljaj željeli i gastronomski upotpuniti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene