Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnosnici kineske Komunističke partije ne smiju pušiti na javnim mjestima niti kupovati cigarete državnim novcima, a kolege trebaju poticati na prestanak pušenja, piše u okružnici kineske vlade objavljenoj u nedjelju.


Kina je najveći svjetski potrošač duhana, a pušenje je duboko ukorijenjeno u društvenom životu u toj zemlji, posebno među muškarcima. Kinezi jedni drugima često daruju skupe cigarete. Kineska je vlada 2008. pozvala na nepušenje na javnim mjestima, uključujući i državne urede, ali je poziv ostao bez učinka, a znakovi zabrane pušenja uglavnom se ignoriraju.

Vezani članci Slika nije dostupna KP Kine mijenja ustav, vjerojatno će uključiti Xijeve teorije Slika nije dostupna Više nije prvi sekretar, Kim Jong-Unu dodijeljena nova funkcija

"Pušenje na javnim mjestima i nadalje je vrlo rašireno, posebice među vodećim dužnosnicima, koji ne samo da ugrožavaju javno zdravlje i okoliš, nego štete i ugledu Komunističke partije i vlade", piše u okružnici kineske vlade.

VIDEO Evo zašto su se u ČUDU fotografirali s predsjednikom

'Partijski dužnosnici ne smiju kupovati duhanske proizvode državnim novcima, a one koji prekrše pravila o cigaretama treba 'kritizirati i podučiti o njihovom lošem utjecaju'', navodi se dalje u okružnici, u kojoj se također nalaže čelnicima na svim razinama da strogo postupaju s prekršiteljima, ali se ne precizira kakve bi se kazne trebale primijeniti.

Čelnici Komunističke partije trebaju "preuzeti vodstvo", odbaciti pušenje i time pokazati primjer javnosti te ohrabriti kolege da prestanu pušiti, preporučuje se u pismu. Nadalje, u okružnici se podsjeća da je državnim i partijskim tijelima zabranjeno nuditi duhanske proizvode ili interno ih reklamirati, a pušenje bi trebalo biti zabranjeno u uredima, prostorijama za sastanke, zahodima i kantinama.

Jedan dužnosnik kineskog vladina centra za nadzor i prevenciju bolesti, zadužen za posljedice pušenja, najavio je prije nekoliko tjedana da će parlament iduće godine razmotriti zabranu pušenja na javnim mjestima u cijeloj državi. Više kineskih gradova već je uvelo zabranu pušenja na javnim mjestima, ali ona se uglavnom ne poštuje.

U odvojenom priopćenju, kineska je vlada najavila da će pušenje u brzim vlakovima od siječnja biti kažnjavano s do 2.000 juana (329,80 američkih dolara). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju