Obavijesti Video Pretražite Navigacija
grad Xianu

Kineska vlast mladencima dijeli srećke: "To nije samo početak sretnog bračnog života..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kako bi potaknuli na veći broj djece, kineska vlast u Xianu mladencima dijeli srećke. Kina je jedno od najskupljih mjesta na svijetu za odgoj djece.

Vlasti u kineskom gradu Xianu potrošit će 700.000 juana (oko 90.000 eura) na lutrijske listiće koje će podijeliti kao nagrade mladencima koji pokažu vjenčani list, u nastojanju da potaknu vjenčanja u vrijeme kada je sve manje novorođene djece u toj zemlji.

Broj stanovnika u Kini opao je 2023. drugu godinu zaredom, a broj novorođene djece pao je na oko polovice od broja zabilježenog 2016. Broj novih brakova bio je rekordno nizak 2022.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašan slučaj 68-ero djece umrlo od sirupa za kašalj: Dokazano što je bilo u njima, osuđene 23 osobe

Budući da je broj brakova u korelaciji sa stopom rađanja jer samohrane majke često ne dobivaju naknade, Xian je obećao srećku svakom paru koji predoči vjenčani list od 1. ožujka.

"To nije samo početak sretnog bračnog života nego i postoji vjerojatnost da dobijete mali poklon", stoji na stranici gradskog matičnog ureda.

Kampanja će se provoditi do 30. studenog, dodaje se.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Sramotan ispad pred kamerama VIDEO Vulin brutalno izvrijeđao Hrvatsku: "Misle da su kapo, a svi su ustaše. Pitao sam i Gotovinu je li ustaša"

Kina je jedno od najskupljih mjesta na svijetu za odgoj djece u odnosu na njezin BDP po glavi stanovnika, izvijestio je kineski think tank u veljači, detaljno iznoseći troškove za žene koje se odluče na rađanje.

Sve se manje žena odlučuje imati djecu jer ih odbijaju visoki troškovi brige o djeci, nespremnost na udaju ili stavljanje karijere na čekanje, dok je i dalje prisutna spolna diskriminacija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene