Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sukobu između Kine i Sjedinjenih Država ne bi bilo pobjednika, upozorio je u utorak kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u pokušaju da smanji tenzije između dviju država koje su narasle nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.


Odnosi između Kine i SAD-a pogoršali su se nakon što je Donald Trump u prosincu naljutio Peking zbog telefonskog razgovora s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen, čime je u očima kineskih vlasti prekršio politiku "jedne Kine".

Vezani članci Koronavirus u Melbourneu Zabilježili najmanji broj novozaraženih od kraja srpnja, ali najveći dnevni broj umrlih koji su pozitivni na COVID-19 Donald Trump Visoki dužnosnik američke kontraobavještajne službe: Rusija, Kina i Iran pokušat će utjecati na predsjedničke izbore

Ona tvrdi da postoji samo jedna kineska država, iako se dvije vlade nazivaju kineskima. U međunarodnim odnosima to znači da države koje uspostavljaju diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom to ne smiju činiti i s Republikom Kinom, poznatijom kao Tajvan.

Osim toga, Trump je Peking naljutio i prijetnjom da će uvesti carine na kineski uvoz u SAD.

Usprkos tome, Kina je predana miru, istaknuo je Wang Yi nakon susreta s australskom ministricom vanjskih poslova Julijom Bishop.

"Ne smije biti sukoba između Kine i Sjedinjenih Država jer bi obje strane izgubile i ne mogu si to priuštiti", naglasio je kineski ministar novinarima u australskoj prijestolnici Canberri.

Wang je pozvao svjetske čelnike da smanje tenzije tako da odbace protekcionizam kojeg Trump promiče kroz svoje ekonomske planove "Amerike na prvom mjestu".

"Važna je čvrsta predanost otvorenoj svjetskoj ekonomiji", smatra Wang.

"Važno je i usmjeriti svjetsku globalizaciju većoj inkluzivnosti i široj zajedničkoj dobrobiti na održiv način", dodao je.

Kineski predsjednik Xi Jinping je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj , samo nekoliko dana prije no što je Trump preuzeo dužnost, snažno branio globalizaciju i poručio da Kina želi igrati veću ulogu na svjetskoj sceni.

Wang je naglasio kako Kina ne želi voditi ili zamijeniti ikoga, da je njihova snaga još uvijek ograničena, pa da mora biti usredotočena na svoj razvoj, stoji u komentarima objavljenima na internetskoj stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Moramo ostati hladne glave oko raznih komentara koji traže da Kina preuzme 'vodeću ulogu'", upozorava Wang.

Kina je ranije optužila Australiju da također preuzima Trumpovu protekcionističku politiku zbog mjera kojima je blokirala prodaju svoje imovine kineskim investitorima.

Australska ministrica Bishop je Kinu pozvala da se pridruži panpacifičkom trgovinskom paktu TPP-u iz kojeg je Trump prošlog mjeseca izvukao SAD naglašavajući da preferira bilateralne dogovore.

"Želim ohrabriti Kinu da razmisli o ovom dogovoru", rekla je Bishop o TPP-u.

Kina je pozvala svjetske države da budu otvorenije za strane investicije, a Wang je naglasio kako Peking želi povezati svoj program "Jedan pojas, jedna cesta" s australskim planovima o razvitku svoje sjeverne regije.

Spomenuti program najavio je Xi Jinping 2013. kao plan izgradnje velikog broja infrastrukturnih projekata, uključujući željeznice i dalekovode u središnjoj, zapadnoj i jugoistočnoj Aziji, kao i u Africi i Europi.

Australija ima ambiciozne planove o razvoju svog Sjevernog teritorija, regije s nedostatkom infrastrukture, no oni su stali zbog nedostatka investicija. (Hina)