Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je uputila poziv na predaju prosvjednicima na Tibetu postavivši rok za predaju do ponedjeljka u ponoć, dok je na kineskoj televiziji po prvi put prikazan opširan prilog o prosvjedima u Lhasi, u kojemu je objavljena informacija o poginulima, a prosvjednicima obećano da će se vlasti prema njima ponašati obzirno i blago.


Izvor blizak samoproglašenoj tibetanskoj vladi u egzilu navodi kako bi broj od deset poginulih, kojeg objavljuje službena Kina, mogao biti i veći.

Vezani članci Andrej Plenković, Zoran Milanović I oni vas pozivaju: "Plemenita akcija Želim život nastavlja se unatoč teškim vremenima. Pridružite se pozivom na broj 060 9000 tijekom cijelog prosinca" Slika nije dostupna Kineska vlast objavila 'narodni rat' pobunjenicima

Agencija Xinhua izvijestila je da je u sukobima u udaljenom planinskom glavnom gradu Lhasi u petak poginulo deset 'nevinih civila'. Nema informacija o pogibiji stranaca, no izvješće nije moguće provjeriti. Izvori bliski tibetanskoj vladi u egzilu u Indiji tvrde da su kineske vojne snage ubile najmanje pet tibetanskih prosvjednika, a druge skupine koje podupiru tibetansku neovisnost tvrde da je puno više poginulih.

'Vlasti u kineskoj autonomnoj regiji Tibet, u subotu su od prosvjednika zatražili njihovu predaju do ponedjeljka u ponoć te su obećali da će prema onima koji se predaju ponašati obzirno i blago', prenijela je agencija Xinhua.

Kinezi optužuju pristalice tibetanskog duhovnog vođe Dalaj-lame da predvodi i i potiče prosvjede, kako bi se ugrozila slika nacionalne harmonije u godini održavanja Olimpijskih igara u Pekingu. Olimpijska baklja u Lhasu bi trebala stići u predstojećim tjednima.

U petak su u povijesnom središtu Lhase održani najveći prosvjedi nakon pobune u ožujku 1989. Događaji na Tibetu, koji je pod kineskim nadzorom od 1951., trebali bi pojačati pritisak kojemu je kineska vlada otprije izložena u međunarodnim okvirima, a cilj mu je poboljšanje stanja ljudskih prava u toj regiji. Kina je to obećala kad je dobila domaćinstvo ovogodišnjih Olimpijskih igara.

Skupina koja podupire zahtjeve za tibetskom autonomijom na čelu s Johnom Ackerlyjem, a djeluje kao Međunarodna kampanja za Tibet, izvijestila je, pozivajući se na nepotvrđena izvješća, da je u sukobima poginulo i više osoba nego što se objavljuje u službenim izvješćima te da je uhićeno nekoliko stotina studenata koji se ispituju i podvrgnuti su mučenjima.