Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedski premijer Stefan Lofven rekao je u ponedjeljak da se broj ljudi koji se smiju okupljati smanjuje na osam, s dosadašnjih tristo.


"Ovo je nova norma za čitavo društvo", rekao je Lofven na novinskoj konferenciji. "Ne idite u teretane, ne idite u knjižnice, ne pripremajte večere za goste. Otkažite sve!"

Švedska je privukla međunarodnu pažnju svojim nerestriktivnim mjerama kojima je odgovorila na pandemiju, odbacujući zatvaranje i oslanjajući se na preporuke.

Švedska stopa umrlih po glavi stanovnika nekoliko je puta viša od one u drugim nordijskim zemljama, ali opet niža nego u nekim drugim europskim zemljama poput Španjolske.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell, arhitekt tzv. švedske strategije, nedavno je priznao da je kolektivni imunitet na koronavirus u Švedskoj vjerojatno niži nego što se ranije procjenjivalo.

Tegnell, koji je odbacivao zatvaranje i propagirao široku uporabu maski, također je priznao da se zemlja bori s drugim valom pandemije nakon što je u kolovozu bio rekao da takav scenarij nije vjerojatan.

  Andres Tegnell, glavni švedski epidemiolog Švedska se bori s drugim valom pandemije, nade u kolektivni imunitet sve slabije: "Vidimo simultano širenje u zajednici"

Koronavirus u Švedskoj, ilustracija Korona divlja i u Švedskoj, uvode se strože mjere. Premijer upozorava: "Zbog stanja s COVID-om moglo bi postati tamno kao u rogu"

Tegnell je rekao da proljetni val u Švedskoj vjerojatno nije donio imunitet kakvom su se nadali te dodao da je broj asimptomatskih infekcija očito bio manji nego što se ranije vjerovalo.

Švedska na 10,23 milijuna stanovnika ima 177.000 oboljelih od početka pandemije i 6164 umrlih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju