Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trgovinski rat

Kina zaustavila uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda

Govor Donalda Trumpa (Foto: Dnevnik.hr)
Govor Donalda Trumpa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Kina je zaustavila uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda i neće isključiti ubiranje carina na uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda nabavljenih nakon 3. kolovoza, priopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo trgovine.

Ta objava službenog Pekinga nova je faza u kinesko-američkom trgovinskom ratu, koji uznemirava globalna tržišta i investitore.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna odluka EU će uvesti carine na uvoz ruskog žita Xi Jinping i Joe Biden Otkrio i kako je Xi reagirao Biden opomenuo kineskog vođu zbog sastanka s Putinom: "To nije prijetnja, ali..."

"Povezane kineske tvrtke suspendirale su nabavku američkih poljoprivrednih proizvoda", objavilo je u priopćenju kinesko ministarstvo trgovine.

Kinesko ministarstvo trgovine nije objavilo vrijednost uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda koji može biti podvrgnut novim carinama.

Američki predsjednik Donald Trump pojačao je napetosti između dviju zemalja prošlog tjedna kada je nametnuo carine od 10 posto na 300 milijardi dolara kineskog uvoza od 1. rujna. Za tu je odluku kinesko ministarstvo reklo da je "ozbiljno kršenje" postignutog konsenzusa između Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga u lipnju u Osaki.

"Kineski je tržišni kapacitet velik i ima sjajne izglede za uvoz visokokvalitetnih američkih poljoprivrednih proizvoda", kažu u kineskom ministarstvu trgovine.

Nadaju se da će SAD održati obećanja i stvoriti "potrebne uvjete" za bilateralnu suradnju.

Količina američkih poljoprivrednih proizvoda koje Kina kupuje bila je njezina bolna točka u trgovinskim trzavicama s SAD-om.

Ostala sporna pitanja uključuju zaštitu prava intelektualnog vlasništva u Kini i kineski izvoz fentanila i supstanci povezanih s fentanilom, za koje američki dužnosnici kažu da je glavni uzrok smrti predoziranjem u SAD-u.

Trgovinska napetost između Pekinga i Washingtona dosegnula vrhunac

Trgovinska napetost između Washingtona i Pekinga dosegnula je u ponedjeljak vrhunac, otklonivši mogućnost brzog dogovora dvojice orijaša i potičući strah od njezina štetnog utjecaja na ionako slab gospodarski rast u svijetu.

Kina, koja strogo kontrolira tečaj svoje valute, dopustila je u ponedjeljak njezin nagli pad prema dolaru, pa su Sjedinjene Države desetak sati poslije službeno optužile Peking da manipulira svojom valutom ne bi li stekao nezasluženu prednost čineći svoje proizvode jeftinijima za izvoz.

Nakon akcije Pekinga jen je tijekom dana pao ispod simbolične granice od 7 jena za dolar, što je najniža razina u zadnjih 11 godina.

Vijest - shvaćena kao eskalacija u trgovinskom ratu dviju najvećih svjetskih ekonomija - prouzročila je opći pad na financijskim tržištima u Aziji, Europi i najposlije u SAD-u.

Washington je u ponedjeljak navečer uzvratio protunapadom. Američki ministar financija Steven Mnuchin je "zaključio da je Kina manipulirala svojom valutom", navodi se u priopćenju.

"Polazeći od takvog zaključka (da Kina manipulira valutom) ministar, Mnuchin će razgovarati s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi poništio konkurentsku prednost koja je rezultat najnovijih kineskih odluka", dodaje se u tekstu.

Američki predsjednik još je tijekom jutra na Twitteru kritizirao Kinu koja "misli i ubuduće zarađivati milijarde dolara uzimajući ih SAD-u na račun nelojalne trgovinske prakse i manipuliranja valutom".

Objava ministarstva financija ne bi trebala imati konkretne neposredne posljedice, ali može povećati zabrinutost ulagača i kompanija koje pokušavaju utvrditi kako će dugotrajan sukob Pekinga i Washingtona utjecati na njihovo poslovanje.

Kina i SAD već više od godinu dana vode trgovinski rat koji se očitovao u međusobnom uvođenju kaznenih carina.

Pad jena ide na ruku kineskom izvozu i ublažava utjecaj povećanja američkih carina na kineske proizvode.

Peking je sve dosad nastojao podupirati svoju valutu "kako ne bi ugrozio" trgovinske pregovore s SAD-om, rekao je Julian Evans-Pritchard iz konzultantske tvrtke Capital Economics.

Dopustiti pad valute ispod 7 jena znači da su kineske vlasti "zapravo izgubile svaku nadu u postizanje trgovinskog dogovora" s Washingtonom, zaključio je.

(Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene