Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD priznaje japansku upravu

Kina protiv amandmana američkog Senata o spornim otocima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je izrazila 'odlučno protivljenje' amandmanu koji je izglasao američki Senat priznajući japansku upravu nad arhipelagom Diaoyu/Senkaku, nad kojim polaže pravo Peking ali ga pod nadzorom ima Tokio.

Amandman, sadržan u nacrtu zakona koji se odnosi na nacionalnu obranu SAD-a, ne zauzima međutim stav o suverenitetu nad tim otocima smještenima u Istočnokineskom moru. 'Kina izražava živu zabrinutost i odlučno protivljenje amandmanu američkog Senata', kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na redovitom susretu s novinarima.

>> Tvrdoglavi Kinezi ipak iselili iz kuće nasred autoceste

'Otoci Diaoyu i obližnji otoci integralni su dio Kine od starih vremena. Kina nad njima ima neosporni suverenitet', istaknuo je Hong. Također je naveo da Peking ne želi da pitanje spornih otoka uđe u okvir japansko-američkog ugovora o sigurnosti, koji Tokio i Washington žele modernizirati suočeni s povećanjem kineske vojne moći u regiji. 'Japansko-američki ugovor o sigurnosti proizvod je Hladnog rata i ne bi smio izlaziti iz bilateralnog okvira ili potkopavati interese treće strane', kazao je kineski glasnogovornik.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Slika nije dostupna Zona protuzračne obrane Pokazivanje mišića na Dalekom istoku: I Kina poslala borbene avione

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene