Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko japanskih kompanija privremeno je zatvorilo svoje tvornice i prodavaonice u Kini nakon vikenda obilježenog masovnim protujapanskim prosvjedima u toj zemlji i uništavanjem japanske imovine.


Canon je najavio zaustavljanje proizvodnje u trima od četiri svoje tvornice u Kini. Sličnu mjeru najavio je i Panasonic, a Toyota je zatvorila nekoliko svojih prodavaonica automobila. Mjere će zasad vrijediti za ponedjeljak i utorak, a razlog zatvaranja je zabrinutost za sigurnost zaposlenika, objavile su te kompanije.

U subotu i nedjelju bilo je više masovnih protujapanskih prosvjeda u Kini, uključujući i one ispred veleposlanstva u Pekingu i konzulata u Šangaju. Prosvjedi su bili potaknuti eskalacijom napetosti oko teritorijalnog spora dviju zemalja u Istočnom kineskom moru. Tijekom protujapanskih okupljanja, na kojima je bilo tisuće Kineza, napadnute su japanske prodavaonice i restorani u najmanje pet gradova. Palili su se i japanski automobili, a u gradu Qingdaou prosvjednici su provalili u jednu japansku tvornicu.

Japanska vlada upozorila je u ponedjeljak svoje državljane u Kini kako bi moglo doći do novih masovnih prosvjeda u utorak, kada Kina obilježava spomendan na japansku ratnu okupaciju. Japanski premijer Yoshiko Noda pozvao je u nedjelju kineske vlasti da zaustave nasilje prema japanskim državljanima i imovini.

Teritorijalni spor dramatično je eskalirao u petak kada je Kina poslala šest izviđačkih brodova do skupine nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru, što je podiglo napetosti između dviju zemalja na najvišu razinu od 2010. godine.

To je bio odgovor Kine, koja ima slične sporove s drugim susjedima, na odluku japanske vlade u utorak da kupi otoke, koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoyu, od privatnog japanskog vlasnika unatoč kineskim upozorenjima da to ne čini. Peking takav potez smatra provokativnim kršenjem kineskog suvereniteta.

Kineski državni mediji osudili su japansko ponašanje u ovom teritorijalnom prijeporu. List People's Daily, glasilo kineske komunističke partije, upozorio je da bi se Kina mogla okrenuti ekonomskoj odmazdi ako se prijepor nastavi i zaprijetio nesagledivim posljedicama za Japan u tom slučaju.

Vezani članci Slika nije dostupna Kina protiv amandmana američkog Senata o spornim otocima Slika nije dostupna Tisuću kineskih brodova ispred spornog otoka

>> Nastavljaju su prosvjedi tisuća Kineza zbog spornih otoka

Američki ministar obrane Leon Panetta, koji boravi u posjetu Japanu, pozvao je u ponedjeljak obje zemlje na suzdržanost i na rješavanje sporova mirnim putem, kazavši da je u svačijem, pa tako i u američkom interesu da dvije najjače azijske ekonomije imaju dobre odnose.

Japanski ministar vanjskih poslova Koichiro Gemba rekao je novinarima da su Tokio i Washington suglasni da američko-japanski sigurnosni sporazum pokriva prijeporne otoke. Panetta je odgovorio da, iako američka vlada ostaje pri svojim obavezama iz sporazuma s Japanom ačelno ne zauzima strane u sporovima oko teritorijalnih suvereniteta.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook