Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je prosvjedovala protiv prodaje kineskog carskog pečata za koji smatra da je ukraden prigodom pljačke bivše ljetne palače u Pekingu 1860.


Carski pečat iz razdoblja Qianlong (1736-1795.) prodan je u ponedjeljak u Parizu za 1,12 milijuna eura ili pet puta više od procjene u aukcijskoj kući Artcurial usprkos prijetnji sudskog progona Udruge za zaštitu kineske umjetnosti u Europi (Apace).

Apace se oslanja na nekadašnjeg konzervatora u Zabranjenom gradu koji tvrdi da je pečat ukraden u pljački francusko-britanskih postrojbi bivše ljetne palače . Na taj se događaj gleda kao na nacionalno poniženje u povijesti Kine naspram zapadnih vojnih snaga. Peking smatra da je u tom razdoblju ukradeno najmanje 1,5 milijuna predmeta.

>> Kinezi uhitili 400 pripadnika kršćanske sekte zbog proricanja sudnjeg dana

Za stručnjake Artcuriala, 'nemoguće je da se taj pečat našao u ljetnoj palači te posljedično nije moguće da je ukraden'.  Kineska vlada protivi se prodaji kulturnih dobara ilegalno iznesenih iz Kine i osuđuje ih, rekao je neimenovani dužnosnik državne uprave za kulturnu baštinu kojega citira dnevnik Xin Jingbao.

Peking zadržava pravo povrata tih dobara ako se potvrdi da pripadaju Kini i nada se da će se dotične strane organizacije pridržavati međunarodnih konvencija, istaknuo je taj dužnosnik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook