Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijest o ukidanju radnih logora za preodgoj koju su u ponedjeljak objavili kineski mediji, nestala je tijekom dana sa službenih medija jer je vjerojatno bila preuranjena, prenijela je agencija AFP.


Televizija CCTV prenijela je izjavu Menga Jianzhua, čelnika Političkog i pravosudnog povjerenstva Kineske komunističke partije da će "nakon odobrenja Kineske narodne skupštine ove godine biti ukinut sustav preodgoja radom". Međutim, vijest je nestala i umjesto nje agencija Nova Kina objavila je znatno nejasnije vijest da će "kineska vlada raditi ove godine na reformi kontroverznog sustava preodgoja radom".

Vezani članci Slika nije dostupna Priča o gladi i bijegu: Iznio užasavajuću istinu o životu u jednoj od najokrutnijih država na svijetu Slika nije dostupna 'Kroz srpske je logore prošlo više od 30.000 Hrvata...'

>> Prva reforma novog šefa partije: Kina ukida radne logore za 'reedukaciju'

Sustav radnih logora za preodgoj uveden je u kinesko pravosuđe 50-ih godina uglavnom za političke i vjerske disidente i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine. Procjene broja osoba koje su prošle kroz takve logore idu od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna. List "China Daily" je prije pet godina objavio da u Kini ima 310 logora za preodgoj.

Protivnici tog sustava koji je Kina preuzela od bivšeg Sovjetskog Saveza sve su glasniji, a među njima je i dio članstva KP Kine. Odvjetnici i nevladine udruge najsnažnije traže njegovo ukidanje no dvoje u spremnost novog kineskog političkog vrha na stvarne promjene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook