Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puštena preuranjeno

Kina povukla vijest o ukidanju logora za preodgoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest o ukidanju radnih logora za preodgoj koju su u ponedjeljak objavili kineski mediji, nestala je tijekom dana sa službenih medija jer je vjerojatno bila preuranjena, prenijela je agencija AFP.

Televizija CCTV prenijela je izjavu Menga Jianzhua, čelnika Političkog i pravosudnog povjerenstva Kineske komunističke partije da će "nakon odobrenja Kineske narodne skupštine ove godine biti ukinut sustav preodgoja radom". Međutim, vijest je nestala i umjesto nje agencija Nova Kina objavila je znatno nejasnije vijest da će "kineska vlada raditi ove godine na reformi kontroverznog sustava preodgoja radom".

Pročitajte i ovo Odšteta za logoraše u Morinju (Foto: Dnevnik.hr) Zatočeni i mučeni u logoru Morinj Crna Gora hrvatskim logorašima civilima isplatila 200, a braniteljima 100 eura po danu: "To su sramotni iznosi" Slika nije dostupna Irma Grese Ona je bila najokrutnija čuvarica u nacističkim logorima

>> Prva reforma novog šefa partije: Kina ukida radne logore za 'reedukaciju'

Sustav radnih logora za preodgoj uveden je u kinesko pravosuđe 50-ih godina uglavnom za političke i vjerske disidente i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine. Procjene broja osoba koje su prošle kroz takve logore idu od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna. List "China Daily" je prije pet godina objavio da u Kini ima 310 logora za preodgoj.

Protivnici tog sustava koji je Kina preuzela od bivšeg Sovjetskog Saveza sve su glasniji, a među njima je i dio članstva KP Kine. Odvjetnici i nevladine udruge najsnažnije traže njegovo ukidanje no dvoje u spremnost novog kineskog političkog vrha na stvarne promjene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene