Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 60-ak godina

Prva reforma novog šefa partije: Kina ukida radne logore za 'reedukaciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontroverzni je sustav na snazi od 50-ih godina prošlog stoljeća, a najava njegova ukidanja tumači se kao prvi reformski korak novog čelnika kineske komunističke partije Xija Jinpinga.

Kina će ukinuti svoj kontroverzni sustav prisilnih radnih logora za reedukaciju, pišu u ponedjeljak kineski mediji pozivajući se na šefa tamošnje službe sigurnosti, što će biti prvi korak u reformama koje je obećao novi čelnik Komunističke partije Xi Jinping.

Kineski dužnosnici obvezali su se da će reformirati kontroverzni sustav "reedukacije radom" koji je na snazi od 50-ih godina prošlog stoljeća i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Gomilanje oružja Pentagon upozorava: "Kina drastično povećava nuklearni arsenal" Slika nije dostupna Signali u Xijevom govoru Novi nagovještaj da bi Kina mogla ukinuti 'logore za preodgoj radom'

>> S igračkom dobila i pismo očajnog radnika iz kineskog radnog logora

"Korištenje sustava reedukacije radom završit će ove godine nakon odobrenja Stalnog odbora Svenarodnog kongresa (parlamenta)", javila je u ponedjeljak kineska televizija CCTV, pozivajući se na novoizabranog čelnika partijskog Odbora za politička i pravna pitanja Menga Jianzhua.

Vijest je potvrdio i ugledni časopis "Caixin", ali nikakve druge pojedinosti nisu objavljene.

Sustav radnih logora za reedukaciju uveden je u kineski pravni sustav 50-ih godina. Uglavnom je služio za političke i vjerske disidente i za sitnije kriminalce. Procjene broja osoba koje su prošle kroz njih varira od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna.

List "China Daily" je prije pet godina objavio da u Kini ima 310 reedukacijskih logora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene