Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin planira na put

Druge zemlje razmatraju da Rusiju izbace iz G20, ali njihov stari saveznik ih brani: "Nijedna članica nema pravo ukloniti drugu članicu"

Kineski predsjednik Xi Jinping (Foto: AFP)
Kineski predsjednik Xi Jinping (Foto: AFP) Foto: Afp
Ruski predsjednik Vladimir Putin planira sudjelovati na skupu G20 u Indoneziji krajem ove godine, a za to je u srijedu dobio podršku Pekinga, u vrijeme dok ostale članice razmatraju izbacivanje Rusije iz te skupine.

SAD i zapadni saveznici procjenjuju treba li Rusija nakon napada na Ukrajinu ostati dio tog formata koji okuplja dvadeset najvećih svjetskih ekonomija

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Vladimir Putin i Xi Jinping Partnerski odnos Putinu stiže kineski vođa: Potpisat će niz važnih dokumenata, objavljeni detalji

No pokušaj izopćenja Rusije mogao bi naići na veto drugih članica skupine i dovesti do toga da dio država ne prisustvuje sastancima, rekli su izvori agenciji Reuters.

Ruska veleposlanica u Indoneziji, trenutnoj predsjedateljici G20, u srijedu je rekla da Putin planira stići na indonezijski otok Bali gdje će se u studenome održati sastanak te skupine. Kina nije osudila rusku invaziju i kritizirala je zapadne sankcije, a u srijedu je branila Moskvu, prozvavši Rusiju "važnom članicom“ G20.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROTIV ŠIRENJA NATO-A Jesu li očekivanja Zapada od Kine prevelika? Ministar vanjskih poslova poslao poruku koja zabrinjava

Pročitajte i ovo Xi Jinping (Foto: AFP) IZBOR IZMEĐU ZAPADA I RUSIJE Uplašeni nakon prijetnji Bidena? Kina šalje pomoć Ukrajini

Riječ je o skupini koja mora pronaći odgovore na ključna pitanja poput ekonomskog oporavka nakon pandemije Covida-19, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

"Nijedna članica nema pravo ukloniti drugu članicu. G20 treba implementirati istinski multilateralizam, jačati jedinstvo i suradnju", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene