Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stišavanje trgovinskog rata?

Kina odustaje od velike najavljene carine

Xi Jinping (Foto: AFP)
Xi Jinping (Foto: AFP) Foto: Afp
Državno vijeće Kine priopćilo je u nedjelju da i nakon 1. travnja neće primjenjivati dodatne carinske pristojbe na američka vozila i auto dijelove, što će učiniti u znak dobre volje, a nakon odluke Sjedinjenih Država o odgodi porasta carina na uvoz iz Kine.

Kina je u prosincu objavila da će na tri mjeseca odgoditi uvođenje dodatnih 25 posto carina na vozila i auto dijelove proizvedene u SAD-u. Odluka je slijedila nakon primirja u trgovinskom ratu između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Pročitajte i ovo Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija" Antony Blinken i Wang Yi niz složenih pitanja Američki državni tajnik u Kini: Napetosti se produbljuju zbog Rusije

Državno vijeće u nedjelju je izvijestilo da je svrha današnje odluke "nastaviti raditi na dobrom ozračju kada su posrijedi aktualni trgovinski pregovori između obiju strana".

"Riječ je o pozitivnoj reakciji na odluku SAD-a o odgodi povećanja carina i konkretnoj aktivnosti Kineza na promicanju bilateralnih trgovinskih pregovora", priopćilo je Državno vijeće.

"Nadamo se da SAD može surađivati s Kinom, da može ubrzati pregovore te poduzeti konkretne korake u svrhu okončanja trgovinskih napetosti", stoji u priopćenju.

Naknadno će se objaviti kada će odgoda uvođenja carinskih pristojbi završiti, dodaje se u priopćenju.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene