Xi Jinping (Foto: AFP)
Xi Jinping (Foto: AFP) Foto: Afp

Državno vijeće Kine priopćilo je u nedjelju da i nakon 1. travnja neće primjenjivati dodatne carinske pristojbe na američka vozila i auto dijelove, što će učiniti u znak dobre volje, a nakon odluke Sjedinjenih Država o odgodi porasta carina na uvoz iz Kine.


Kina je u prosincu objavila da će na tri mjeseca odgoditi uvođenje dodatnih 25 posto carina na vozila i auto dijelove proizvedene u SAD-u. Odluka je slijedila nakon primirja u trgovinskom ratu između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Vezani članci Američki i kineski predsjednik (Foto: AFP) SAD poduzeo ekstremne mjere, Kina odgovorila na naslovnici novina Američki i kineski predsjednik (Foto: AFP) "Najveći trgovinski rat u povijesti": SAD uveo carine na robu iz Kine, oni uzvraćaju udarac

Državno vijeće u nedjelju je izvijestilo da je svrha današnje odluke "nastaviti raditi na dobrom ozračju kada su posrijedi aktualni trgovinski pregovori između obiju strana".

"Riječ je o pozitivnoj reakciji na odluku SAD-a o odgodi povećanja carina i konkretnoj aktivnosti Kineza na promicanju bilateralnih trgovinskih pregovora", priopćilo je Državno vijeće.

"Nadamo se da SAD može surađivati s Kinom, da može ubrzati pregovore te poduzeti konkretne korake u svrhu okončanja trgovinskih napetosti", stoji u priopćenju.

Naknadno će se objaviti kada će odgoda uvođenja carinskih pristojbi završiti, dodaje se u priopćenju.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju