Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Igra bez pobjednika

Još nismo ni svjesni ove opasnosti: Podmuklo se šulja prema nama i ostatku svijeta

Ako trgovinski rat eskalira, svi bismo mogli plakati (Foto: Getty Images)
Ako trgovinski rat eskalira, svi bismo mogli plakati (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Ako trgovinski rat eskalira, svi bismo mogli plakati.

Deset godina nakon početka globalne ekonomske krize koja je potresla cijeli svijet, a iz koje je Hrvatska jako teško i jako dugo izlazila, pojavljuju se znakovi nove moguće financijske krize koja bi nas uskoro mogla pogoditi. Na njih opet upozorava ekonomist Nouriel Roubini, koji je zbog točnih predikcija prošle krize dobio nadimak ''Doktor Propast''. Ali ni analize financijskih institucija nisu obećavajuće - svi se pribojavaju eskalacije trgovinskog rata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najstrmoglaviji pad sektora Njemačka se suočava sa sve većim problemom, a posljedice bi uskoro mogla osjetiti i Hrvatska: "To je jasan signal" Ilustracija PAD EKONOMIJE Tehnička recesija je pred vratima, ali što to znači za građane?

Američki ekonomist Nouriel Roubini prije 12 godina bio je podvrgnut ismijavanju kada je najavio da je pred svijetom velika ekonomska kriza. A dvije godine kasnije, točnije 2008., svijet je potonuo dublje nego je itko očekivao.

Zahvaljujući točnim predikcijama i dobrim argumentima, Roubini je postao gost mnogih medijskih emisija, ali i ekonomskih okupljanja. U posljednje vrijeme ponovno upozorava na siguran pad u recesiju. A smatra da bi se onda mogla dogoditi već 2020. godine.

Roubini je inače predavač na sveučilištu New York te predsjednik udruženja Roubini Macro. Autor je uspješne knjige ''Ekonomska kriza'', a i prije velikog potonuća bitcoina početkom ove godine, naglašavao je da je to špekulativni balon.

Zbog najave nove recesije ponovno je čest gost televizijskih emisija u kojima tvrdi, uopće ne dvojeći, da smo na rubu pada u provaliju.

Ovaj slavni ekonomist rođen je 1958., u Turskoj, u obitelji iranskih židova, a odrastao je u Italiji gdje je dobio bakaluerat iz političke ekonomije. Doktorirao je na temi međunarodne ekonomije na Harvardu.

Stručnost i kompetentnost otvorili su mu vrata za rad u Međunarodnom monetarnom fondu, američkim federalnim rezervama, Svjetskoj banci i Izraelskoj banci. Bio je savjetnik američkom predsjedniku Billu Clintonu.

Ako trgovinski rat eskalira, svi bismo mogli plakati (Foto: Getty Images) Nouriel Roubini (Foto: AFP) Foto: Afp

Što bi mogao biti okidač sljedeće globalne recesije? Odgovor leži u analizama institucija koje se bave ekonomskim kretanjima. Jedna od najvećih prijetnji je trgovinski rat koji je u tijeku i od čije eskalacije ekonomisti zaziru. Ako svijet klizne u recesiju, neće je biti pošteđena ni Hrvatska.

Guverner HNB-a Boris Vujčić, je na "Danu velikih planova" rekao da se jedan od rizika, koji bi u konačnici mogao rezultirati manjim rastom hrvatskog BDP-a, odnosi na moguće smanjenje trgovine, s obzirom na početak i moguću eskalaciju američko-kineskog trgovinskog rata. Zatim, tu je usporavanje industrijske proizvodnje u Italiji i Njemačkoj, što je za Hrvatsku vrlo važno budući da su joj te zemlje glavni vanjskotrgovinski partneri.

Njemački ekonomski institut objavio je da će eskalacija trgovinskog rata uzrokovati veliku recesiju u Njemačkoj i općenito Europi.

Nametanje poreza na uvoz europskih automobila u SAD mogla bi za posljedicu imati gubitak poslova te štetiti produktivnosti i prosperitetu Njemačke. ''Regulatorne mjere Europske unije vjerojatno bi olakšale ekonomski pad u EU i uzrokovale veliku recesiju u SAD-u'', piše u izvještaju Instituta, prenosi Reuters.

Daljnje nametanje poreza europskim proizvodima koji se izvoze u SAD ''vjerojatno bi potaknula veliku recesiju u Njemačkoj i Europi'', stoji u izvještaju u kojem je smanjena predikcija rasta njemačkog BDP-a s 2,2 posto, na 1,7 posto.

Njemačka, u kojoj je jedan od tri poslova ovisi o izvozu, bila bi snažno pogođena američkim porezima na automobile.

Da u trgovinskom ratu nitko ne izlazi kao pobjednik, naglašava i China Daily, prenoseći tmurne predikcije izvještaja Azijske banke za razvoj objavljenog u srijedu. Predviđanja za Aziju, kao i za Europu donose pad ekonomskog rasta. Predikcije azijskog rasta padaju sa šest posto na 5,8 posto.

I Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi svjetska ekonomija mogla izgubiti 430 milijardi dolara do 2020. godine, u slučaju da trgovinski rat eskalira.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene