Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakve zabrane

Kina bi uskoro mogla uvesti pravilo kakvo ne postoji nigdje na svijetu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Kineska regulatorna tijela za kibernetički prostor (CAS) predložila su usvajanje pravila prema kojima osobe mlađe od 18 godina mogu provesti maksimalno dva sata dnevno na pametnim telefonima.

Kinesko državno regulatorno tijelo priopćilo je da želi da dobavljači pametnih uređaja uvedu poseban način rada koji bi korisnicima mlađima od 18 godina zabranio pristup internetu na svojim mobitelima od 22 sata do 6 ujutro.

Prema predloženim pravilima, korisnici od 16 do 18 godina imali bi dva sata dnevno, djeca od osam do 16 godina dobila bi jedan sat, a djeca do osam godina imala bi osam minuta.

Vlasti su posljednjih godina sve zabrinutije zbog stope miopije (kratkovidnosti) i ovisnosti o internetu među mladima te žele imati veću kontrolu nad digitalnim životom u Kini.

Pročitajte i ovo Požar na kamionu na A1 Poznat uzrok požara VIDEO/FOTO Pogledajte što je ostalo od kamiona koji se zapalio na autocesti, stvorila se nepregledna kolona

Ako prijedlog bude usvojen, to bi moglo pogoditi kompanije poput vlasnika TikToka ByteDancea jer iz CAC-a navode da bi pružatelji usluga mogli uvesti vremensko ograničenje u skladu s predloženim pravilima. Iz CAC-a, međutim, kažu da bi roditeljima bilo omogućeno ukinuti ograničenja za svoju djecu.

Kineske vlasti ranije su rekle da će podržati razvoj tehnoloških divova. Međutim, stručnjaci kažu da bi dnevna ograničenja upotrebe telefona bila velika glavobolja za internetske tvrtke, piše SkyNews.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mora platiti kaznu Osuđena vlasnica fast fooda iz Slavonskog Broda jer je digla cijenu bureka za 21 cent

Pročitajte i ovo Mrtav dupin pronađen na Viru ne zna se uzrok VIDEO Tužna scena s hrvatske plaže: U plićaku pronašli mrtvog dupina

"Bit će potrebno puno truda i dodatnih troškova za pravilnu provedbu ovih novih regulatornih zahtjeva, a rizik od nepoštovanja pravila također će biti vrlo visok. Stoga vjerujem da bi mnoge internetske tvrtke mogle razmisliti o izravnoj zabrani maloljetnicima korištenja njihovih usluga", rekla je Xia Hailong, odvjetnica u odvjetničkom uredu Shanghai Shenlun.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva neradna dana Kamo danas u kupovinu? Pogledajte radno vrijeme trgovina na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Prijedlog regulatora također slijedi vladin policijski sat za igrače online videoigara mlađe od 18 godina koji je uveden još 2021. i zadao je veliki udarac divovima igara poput Tencenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene