Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Khamenei: 'Papin govor u skladu s križarskom politikom SAD-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski duhovni vođa ajatolah Ali Khamenei u ponedjeljak je rekao da su izjave pape Benedikta XVI. o islamu u istoj liniji s "križarskim" pohodom Sjedinjenih Država protiv muslimanske vjere, izvijestila je državna televizija.

- Papine opaske posljednja su karika u križarskom pohodu protiv islama koji je pokrenuo američki predsjednik Bush, rekao je Hamenei u govoru koji je prenosila televizija. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sumnjivi su' PORUKA S VRHA IRANA 'Treba biti budan prema lukavstvu bahatih, posebice SAD-u' Slika nije dostupna Poruka vrhovnog vjerskog vođe 'Politika prema 'arogantnom' SAD-u neće se promijeniti'

- Veliki sotona (SAD) ima svoju ulogu u toj stvari, rekao je Hamenei. 

Bush je uznemirio mnoge muslimane nakon 11. rujna 2001. kada je u početku globalnog rata protiv terorizma o njemu govorio kao o "križarskom pohodu" što je termin koji mnogi muslimanski izjednačavaju s kršćanskim ratom protiv islama. Bijela kuća je ubrzo prestala koristiti taj izraz i izrazila žaljenje ako je time povrijedila nečije osjećaje.

Hamenei, najmoćnija osova u Iranu, rekao je da je Papin govor duboko rastužio. 

- Takve izjave visoke kršćanske ličnosti izazivaju žaljenje i
duboko su iznenađujuće, rekao je.

Papa je u nedjelju rekao da duboko žali što su muslimani uvrijeđeni njegovim citiranjem bizantskog cara Manuela II. Paleologa i istaknuo da citati ne predstavljaju njegovo osobno stajalište.

Glasnogovornik iranske vlade Golamhusein Elham na tjednoj
konferenciji za tisak je rekao da je Papina nedjeljna izjava "dobra gesta", ali ne i dovoljna i zatražio jasniju ispriku što je prije moguće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene