Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret u Istambulu

Kerry i Abas ponovo razgovarali o pokretanju mirovnog procesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik John Kerry ponovno se u nedjelju sastao u Istanbulu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na razgovorima o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu blokiranom dvije i pol godine i o normalizaciji između Izraela i Turske.

Dvojica političara, koji su se sastali nekoliko puta u posljednja dva mjeseca, razgovarali su sat i pol u jednom hotelu u Istanbulu u pratnji njihovih izaslanstava, a zatim i nasamo, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta.

Kerry i Abas trebali bi nastaviti razgovore koje vode tjednima o načinima dovođenja dviju strana za pregovarački stol, rekao je ranije jedan američki diplomat.

Pročitajte i ovo Mahmud Abas (Foto: AFP) Bruxelles traži nastavak dijaloga Abas pozvao Europsku uniju da prizna palestinsku državu Donald Trump (Foto: AFP) Odgovor na Trumpa Abas će u Bruxellesu zatražiti od EU da prizna palestinsku državu

>> Kerry: Turska i Izrael će sami odlučiti o normalizaciji

Kerry je u srijedu iz Washingtona upozorio da je krajnje vrijeme za nastavak izraelsko-palestinski mirovnog procesa, zaleđenog od rujna 2010.

Američki državni tajnik, koji je u subotu navečer u Istanbulu sudjelovao na sastanku Prijatelja Sirije, najavio je udvostručenje mirnodopske pomoći sirijskoj oporbi, dok ona zapravo očekuje pomoć u naoružanju.

Trebao bi tijekom posjeta Turskoj razgovarati i s turskim premijerom Recep Tayip Erdoganom i s ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom prije odlaska u Bruxelles.

S njima će razgovarati i o normalizaciji odnosa između Izraela i Turske nakon pogibije devet turskih aktivista tijekom izraelskog napada na flotu u vodama Gaze.

U ponedjeljak bi u Tursku trebalo stići izraelsko izaslanstvo koje bi s turskim dužnosnicima trebalo razgovarati o odšteti obiteljima žrtava izraelskog napada 2010. na brod Mavi Marmara, koji je prevozio humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi.

Izraelski komandosi presreli su u svibnju 2010. brod Mavi Marmara. U vojnoj intervenciji je smrtno stradalo devet turskih humanitaraca. Incident koji se dogodio u međunarodnim vodama izazvao je veliku napetost između Turske i Izraela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene