Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prvi sastanak palestinskog nacionalnog vijeća nakon 1996.

Mahmud Abas (Foto: AFP)
Mahmud Abas (Foto: AFP) Foto: Afp
Parlament Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) trebao bi se sastati u ponedjeljak prvi put nakon više od 20 godina, u trenutku kad predsjednik Mahmud Abas nastoji konsolidirati svoj položaj.

Po stručnjacima, sastanak Palestinskog nacionalnog vijeća, organiziran u Ramalahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, ne bi trebao donijeti velike političke promjene. No, trebao bi dovesti do izbora 18 članova izvršnog odbora PLO-a.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

Više od stotinjak među 740 članova Palestinskog nacionalnog vijeća već je dalo na znanje u pismu da će bojkotirati susret, posebice deseci saveznika islamista Hamasa - najveće palestinske stranke poslije Abasova Fataha.

U subotu su pozvali palestinskog predsjednika da odgodi skupštinu dok se ne sklopi sporazum o pomirenju između suparničkih frakcija.

Palestinsko nacionalno vijeće koje predstavlja stanovnike palestinskog teritorija i dijaspore nije održalo redovitu sjednicu od 1996. godine ali je održan hitan sastanak 2009. u Ramalahu.

Do sjednice koja počinje u ponedjeljak i trebala bi trajati tri dana dolazi dok su odnosi između Abasa i administracije predsjednika Donalda Trumpa na najnižoj točki prije premještaja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, predviđena za 14. svibnja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene