Mahmud Abas (Foto: AFP)
Mahmud Abas (Foto: AFP) Foto: Afp

Parlament Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) trebao bi se sastati u ponedjeljak prvi put nakon više od 20 godina, u trenutku kad predsjednik Mahmud Abas nastoji konsolidirati svoj položaj.


Po stručnjacima, sastanak Palestinskog nacionalnog vijeća, organiziran u Ramalahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, ne bi trebao donijeti velike političke promjene. No, trebao bi dovesti do izbora 18 članova izvršnog odbora PLO-a.

Vezani članci mahmud Abas s egipatskim predsjednikom Sisijem (Foto: AFP) Abas počeo okupljati bliskoistočne zemlje protiv priznanja Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada Slika nije dostupna Papa Franjo Mahmudu Abasu: 'Vi ste anđeo mira'

Više od stotinjak među 740 članova Palestinskog nacionalnog vijeća već je dalo na znanje u pismu da će bojkotirati susret, posebice deseci saveznika islamista Hamasa - najveće palestinske stranke poslije Abasova Fataha.

U subotu su pozvali palestinskog predsjednika da odgodi skupštinu dok se ne sklopi sporazum o pomirenju između suparničkih frakcija.

Palestinsko nacionalno vijeće koje predstavlja stanovnike palestinskog teritorija i dijaspore nije održalo redovitu sjednicu od 1996. godine ali je održan hitan sastanak 2009. u Ramalahu.

Do sjednice koja počinje u ponedjeljak i trebala bi trajati tri dana dolazi dok su odnosi između Abasa i administracije predsjednika Donalda Trumpa na najnižoj točki prije premještaja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, predviđena za 14. svibnja. (Hina)