Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kriza trese i Litvu u kojoj sve više ljudi prosi za život.


U gradu s 10 tisuća beskućnika uvedene su kazne i za prosjake i za one koji im udijele milostinju. Izazvalo je to žestoke reakcije nevladinih organizacija za ljudska prava.

Vezani članci Umirovljenica velikog srca - 2 Pogledajte priču o nesebičnoj frizerki Ani i beskućnicima: Jedino kad je ona s njima osjećaju da nisu istinski sami HV - ilustracija Ispraćaj hrvatskih vojnika u Litvu: "Neka naši saveznici i partneri zapamte vaše crvene beretke"

Daš milostinju i dobiješ kaznu. I onaj tko prosi i onaj tko mu štogod udijeli u Vilniusu bi to mogli skupo platiti. Kazna je do četiri tisuće kuna. Zbog novog zakona grupe za ljudska prava digle su se na noge. U glavnom gradu Litve je 10 tisuća beskućnika.

>> U Grčkoj sve više beskućnika, ali novi premijer ima potporu

'I što s nama? Nemamo posao, zabranjeno je prositi, a što činimo pogrešno? Meni se čini da ne radimo ništa loše', rekla je prosjakinja Alexandra. Zabrana je na snazi tjedan dana. Policija još nije počela kažnjavati prekršitelje. Udijele im karticu s popisom skloništa, javnih kuhinja. A gradonačelnik biciklom obilazi najprometnije ulice i traži one koji ne poštuju zakon.

'Novac ne pomaže', rekao je gradonačelnik građanki koja je prosjaku išla dati novac. 'Zašto ne', upitala ga je. 'Zbog tog novca ostaju na ulici', odgovorio joj je. Litva je jedna od najsiromašnijih europskih zemalja. S krizom se povećao i broj onih koji nemaju ni za kruh, ni za krov nad glavom, a dolaze sve hladniji dani i noći.