Potpredsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević predao je u ponedjeljak Republičkom javnom tužiteljstvu kaznenu prijavu protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i njegova brata Andreja, kojeg se u javnosti dovodi u vezu s nedavno otkrivenom plantažom marihuane u Vojvodini.

Galerija


Dužnosnik Vučićeve stranke Miloš Vučević u ponedjeljak je novinarima rekao da je to učinio "kao građanin" te da nije kvalificirao kazneno djelo, ali da prijava sadrži kronološki poredane sve izjave i navode pojedinih oporbenih političara u medijima i na društvenim mrežama.

"Ako se utvrdi da svi navodi o umiješanosti braće Vučić nisu točni, onda su oni koji su to plasirali govorili gnjusne laži i potrebna je njihova odgovornost zbog tih neistina i uznemiravanja javnosti", istaknuo je Vučević navodeći da se u javnosti 20 dana govori o povezanosti s uzgojem marihuane, a da tužiteljstvo nije reagiralo.

Predsjednik oporbene Nove stranke Zoran Živković ocijenio je kaznenu prijavu protiv predsjednika Vučića kao "igrokaz" i "farsu".

Aleksandar Vučić na predstavljanju novih helikoptera (Foto: Srdjan Ilić/PIXSELL) - 3 Vučić zadovoljan šopingom: "Jasno vam je zašto ih zovu vražjim kočijama"

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) - 1 Novinar optužen za Vučićeve zdravstvene probleme: "Ovo smo proživjeli tijekom 90-ih godina i sad nam se vraća"

Komentirajući optužbe oporbe da je kaznena prijava koju podnosi lažna, Vučević je naglasio kako "to govori o onima koji to tvrde, jer to znači da sami priznaju da su 20 dana iznosili lažne optužbe" te da je kaznena prijava utemeljena na njihovim navodima.

Današnju kaznenu prijavu najavio je sam srbijanski predsjednik i vođa vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vučić kako bi se pokretanjem istražnog procesa, pred policijom i tužiteljstvom, otkrila istina o Jovanjici.

Na tom je poljoprivrednom dobru, uz organsko povrće, uzgajana i marihuana, a prijava i istraga trebale bi otkloniti optužbe da je uhićeni vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija poslije intervencije policije prvo zvao Vučićeva brata Andreja.

Aferu slučajno pokrenuo policajac

Taj navodni Koluvijin poziv bratu predsjednika države službeno je prošlog tjedna na tiskovnoj konferenciji zanijekao i potpredsjednik vlade i ministar policije Nebojša Stefanović, također visoki dužnosnik vladajuće SNS, ustvrdivši da on osobno nikad nije vidio Koluviju niti ga poznaje.

Aferu Jovanjica pokrenuo je, sasvim slučajno, jedan policijski dužnosnik otkrivši neovlaštenu uporabu policijskih "blinkera" i krivotvorenu policijsku iskaznicu osobe zaustavljene zbog nasilničke vožnje autocestom. Ispostavilo se da je riječ o Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog dobra "Jovanjica", koji je iz državnog proračuna dobio poticaj za uzgoj organske hrane na toj farmi pored Stare Pazove, u Vojvodini.

Policija je, uhitivši Koluviju zbog krivotvorene policijske iskaznice i neovlaštenog korištenja svjetlosne signalizacije na automobilu, daljnjom provjerom na farmi otkrila i plantažu za uzgoj marihuane i laboratorij za proizvodnju droge, 800 kilograma suhog kanabisa te više tisuća stabljika sirove biljke, čija će težina biti utvrđena nakon sušenja. (Hina)