Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presedan u SAD-u, Moskva odgovorila

NEVIĐENA NAREDBA OBAME: Protjerao 35 ruskih diplomata iz SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik u odlasku Barack Obama u četvrtak je poduzeo do sada neviđene korake - izdao je izvršnu naredbu o protjerivanju ruskih diplomata zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore u studenom.

Ovo je prvi put da su imena ruskih dužnosnika uključenih u navodno hakiranje postala javna na listi sankcija, njih ukupno 11, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin novi krug sankcija Ovaj potez EU-a razbjesnit će Putina: Ostat će bez milijardi eura, čeka se odgovor Kremlja

U odvojenoj izjavi Obama je također rekao da je 35 ruskih diplomata protjerano iz zemlje te da su zatvorena i dva ruska objekta koja su se navodno koristila za obavještajna okupljanja, u Marylandu i New Yorku.

Predsjednik na odlasku Barack Obama je obećao akciju protiv Rusije zbog optužbi da je Rusija dirigirala hakerskim napadima koji su ometali aktivnosti Demokratske stranke i kampanje Hillary Clinton. Washington optužuje ruske hakere za krađu više desetaka tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika. Na internetu su potom objavljivali elektroničku poštu koja je u lošem svijetlu prikazivala interne rasprave demokratskog tabora što je zasjenilo izborne poruke njihove kandidatkinje.

U izjavi iz Bijele kuće opisan je konsenzus obavještajne zajednice oko toga da je "rusko uplitanje u američke izbore hakerskim napadima "neprihvatljivo i neće se tolerirati".

"Ruski hakerski napadi su trebali utjecati na izbore, nagristi vjeru u demokratske institucije SAD-a, posijati sumnju u cjelovitost našeg izbornog procesa te narušiti povjerenje u institucije američke vlade", navodi se u priopćenju. "Ti postupci su neprihvatljivi i neće se tolerirati". 

Prema izjavama iz Bijele kuće i Ministarstva financija američka je Vlada kaznila devet subjekata i pojedinaca - Rusku Glavnu obavještajnu upravu (GRU) i rusku Saveznu službu sigurnosti (FSB), četiri službenika iz GRU-a, tri tvrtke koje su pružile materijalnu potporu operacijama GRU-a i dva ruska državljana.  

Obama je u izjavi također rekao da su diplomati dobili naređenje da napuste SAD te da oni i njihove obitelji imaju 72 sata da napuste zemlju.

"Ove aktivnosti slijede nakon višestrukih privatnih i javnih upozorenja koja smo uputili ruskim vlastima i potrebna su i primjerena reakcija na nastojanja da se našteti interesima SAD-a", kazao je Obama i priopćenju.

Odgovor Moskve

Rusija je već ranije zanijekala bilo kakvu odgovornost za djela koja ih se optužuje, a nakon objave "Obamine kazne" oglasio se glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov koji je kazao kako će nove sankcije uništiti diplomatske odnose SAD-a i Rusije. Dodao je kako dvoji da će mjere biti učinkovite budući da Obamina administracija za tri tjedna odlazi. O ruskom odgovoru odlučit će predsjednik Vladimir Putin, poručili su iz Kremlja.

"Nove sankcije pokazuju "totalnu dezorijentiranost administracije na odlasku" i zakomplicirat će buduće pokušaje da se obnove  rusko-američki odnosi", kazao je Konstantin Dolgov, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije za ljudska prava.

"Sankcije protiv Rusije su uzaludne i kontraproduktivne. Mogu samo ponoviti da histerične sankcije samo pokazuju konfuziju i dezorijentiranost administracije na odlasku", kazao je Dolgov za Interfax. "Takvi jednostrani koraci imaju jedini cilj - naštetiti odnosima između Moskve i Washingtona i zakomplicirati njihov oporavak u budućnosti", dodao je. 

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će na potez administracije u odlasku reagirati novi predsjednik Donald Trump koji prema medijskim tvrdnjama traži način kako da izbjegne nove sankcije za Rusiju i koji je u srijedu na novinarsko pitanje o sankcijama Rusiji izjavio da "SAD treba nastaviti sa svojim životom...".

Trump, koji je u nekoliko navrata javno hvalio ruskog predsjednika, može ukinuti najnovije Obamine mjere kada 20. siječnja preuzme dužnost.

Reakcija ruske amabasade u Velikoj Britaniji:  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene