Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik u odlasku Barack Obama u četvrtak je poduzeo do sada neviđene korake - izdao je izvršnu naredbu o protjerivanju ruskih diplomata zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore u studenom.


Ovo je prvi put da su imena ruskih dužnosnika uključenih u navodno hakiranje postala javna na listi sankcija, njih ukupno 11, javlja CNN.

Vezani članci Slika nije dostupna Uzvratio Putinu istom mjerom Slika nije dostupna UDAR NA PUTINA Obama ovaj tjedan potpisuje važan zakon

U odvojenoj izjavi Obama je također rekao da je 35 ruskih diplomata protjerano iz zemlje te da su zatvorena i dva ruska objekta koja su se navodno koristila za obavještajna okupljanja, u Marylandu i New Yorku.

Predsjednik na odlasku Barack Obama je obećao akciju protiv Rusije zbog optužbi da je Rusija dirigirala hakerskim napadima koji su ometali aktivnosti Demokratske stranke i kampanje Hillary Clinton. Washington optužuje ruske hakere za krađu više desetaka tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika. Na internetu su potom objavljivali elektroničku poštu koja je u lošem svijetlu prikazivala interne rasprave demokratskog tabora što je zasjenilo izborne poruke njihove kandidatkinje.

U izjavi iz Bijele kuće opisan je konsenzus obavještajne zajednice oko toga da je "rusko uplitanje u američke izbore hakerskim napadima "neprihvatljivo i neće se tolerirati".

"Ruski hakerski napadi su trebali utjecati na izbore, nagristi vjeru u demokratske institucije SAD-a, posijati sumnju u cjelovitost našeg izbornog procesa te narušiti povjerenje u institucije američke vlade", navodi se u priopćenju. "Ti postupci su neprihvatljivi i neće se tolerirati". 

Prema izjavama iz Bijele kuće i Ministarstva financija američka je Vlada kaznila devet subjekata i pojedinaca - Rusku Glavnu obavještajnu upravu (GRU) i rusku Saveznu službu sigurnosti (FSB), četiri službenika iz GRU-a, tri tvrtke koje su pružile materijalnu potporu operacijama GRU-a i dva ruska državljana.  

Obama je u izjavi također rekao da su diplomati dobili naređenje da napuste SAD te da oni i njihove obitelji imaju 72 sata da napuste zemlju.

"Ove aktivnosti slijede nakon višestrukih privatnih i javnih upozorenja koja smo uputili ruskim vlastima i potrebna su i primjerena reakcija na nastojanja da se našteti interesima SAD-a", kazao je Obama i priopćenju.

Odgovor Moskve

Rusija je već ranije zanijekala bilo kakvu odgovornost za djela koja ih se optužuje, a nakon objave "Obamine kazne" oglasio se glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov koji je kazao kako će nove sankcije uništiti diplomatske odnose SAD-a i Rusije. Dodao je kako dvoji da će mjere biti učinkovite budući da Obamina administracija za tri tjedna odlazi. O ruskom odgovoru odlučit će predsjednik Vladimir Putin, poručili su iz Kremlja.

"Nove sankcije pokazuju "totalnu dezorijentiranost administracije na odlasku" i zakomplicirat će buduće pokušaje da se obnove  rusko-američki odnosi", kazao je Konstantin Dolgov, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije za ljudska prava.

"Sankcije protiv Rusije su uzaludne i kontraproduktivne. Mogu samo ponoviti da histerične sankcije samo pokazuju konfuziju i dezorijentiranost administracije na odlasku", kazao je Dolgov za Interfax. "Takvi jednostrani koraci imaju jedini cilj - naštetiti odnosima između Moskve i Washingtona i zakomplicirati njihov oporavak u budućnosti", dodao je. 

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će na potez administracije u odlasku reagirati novi predsjednik Donald Trump koji prema medijskim tvrdnjama traži način kako da izbjegne nove sankcije za Rusiju i koji je u srijedu na novinarsko pitanje o sankcijama Rusiji izjavio da "SAD treba nastaviti sa svojim životom...".

Trump, koji je u nekoliko navrata javno hvalio ruskog predsjednika, može ukinuti najnovije Obamine mjere kada 20. siječnja preuzme dužnost.

Reakcija ruske amabasade u Velikoj Britaniji: