Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma

Khazahstan uvodi latinicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik je odredio glavne crte reforme zamjene ćiriličnog pisma latiničnim do 2025. godine što bi trebalo pridonijeti modernizaciji te srednjoazijske zemlje.

U članku objavljenom u službenom listu Egemen Kazahstan, 76-godišnji predsjednik države je tražio do svoje vlade da pokrene pripreme za određivanje roka za tu reformu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepoznata osoba Vukovar: Ponovno razbijena ploča s natpisom na latinici i ćirilici Slika nije dostupna Sve sukladno zakonu Bauk: Obustava primjene izmjena vukovarskog Statuta nije politička odluka

Kazaški jezik pripada skupini turkijskih jezika i koristi modificiranu verziju ćiriličnog pisma s 42 znaka. Kazahstan je već koristio latinicu tijekom sovjetskog doba, da bi ju 1940. zamijenio ćirilicom svog ruskog susjeda i saveznika.

"Do kraja 2017. treba biti pokrenuta nova norma za kazašku abecedu", napisao je predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. Ruski je jedan od službenih jezika zemlje i predsjednik Nazarbajev ga redovno koristi u govorima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene