Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolska vlada priprema zakon o 'slobodi vjeroispovijesti' koji predviđa strogu neutralnost države prema religiji, što uključuje i uklanjanje raspela iz državnih škola, piše u nedjelju dnevnik El Pais.


Prema nacrtu zakona državne vlasti će poštivati stroga neutralnost prema svim vjerama. Raspela bi trebala biti uklonjena iz državnih škola, bolnica i svakog javnog prostora dok članovi vlade više ne bi polagali prisegu pred križem.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić papi o križevima: Moram štititi Ustav Slika nije dostupna Hrvatima svejedno ističu li se raspela

Dnevni list objašnjava da bi se prema tekstu prijedloga zakona i državni pogrebi odvijati bez ikakvog vjerskog obilježja, dok su danas uglavnom organizirani prema katoličkim obredima.

Unatoč ustavu iz 1978. koji jamči načelo nekonfesionalnog obilježja države i njezinih institucija, katolički simboli su vrlo prisutni u Španjolskoj. Godine 2008. sud u Valladolidu je prvi puta naredio jednoj državnoj školi da ukloni raspelo. (Hina)