Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa podržava hrvatsko-slovenske odnose

Mesić papi o križevima: Moram štititi Ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. u četvrtak je u razgovoru s predsjednikom Stjepanom Mesićem o hrvatsko-slovenskim odnosima pozvao da se 'u miru nađe najbolje rješenje', rekao je u Vatikanu hrvatski predsjednik novinarima nakon razgovora s Papom koji je posvećen hrvatskom približavanju Europskoj uniji, odnosima u regiji, te o odnosima crkve i politike.

Političke elite Slovenije i Hrvatske moraju pregovarati, ali treba paziti da se neslaganje ne prenese dublje među ljude jer smo dvije susjedne i prijateljske zemlje, a i potpisani sporazum dovest će do zadovoljavajućeg rješenja za obje strane, rekao je Mesić nakon susreta s papom Benediktom XVI. i državnim tajnikom Svete Stolice Tarcisiom Bertoneom. Mesić se danas prvi put sastao s Benediktom XVI., te s njim je razgovarao o hrvatskom približavanju Europskoj uniji, odnosima u regiji, te o odnosima crkve i politike. 'Rekao sam da dvije političke elite pregovaraju, a ne bi bilo dobro da se to prenosi dublje među ljude, u društvo, jer mi smo susjedne i prijateljske zemlje i ne bi bilo dobro da se taj sukob produbljava, pogotovo sad kad je potpisan sporazum koji će dovesti do rješenja koje će zadovoljiti i jednu i drugu stvranu', rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Unutrašnjost crkve sv. Lovre suluda ideja FOTO Neviđeni vandalizam u crkvi - roštiljali i radili peku! "Takvo što ne bi ni barbarima palo na pamet!" Slika nije dostupna Strašna svjedočanstva Objavljen potresan izvještaj o zlostavljanju dječaka crkvenog zbora kojeg su opisali kao ''zatvor, pakao, koncentracijski logor''

>> Papa primio Thompsona dan prije Mesića

'Svetog oca samo zanima da se spor riješi mirno i na najbolji mogući način'

'Svetoga je oca upravo to zanimalo, kako mi gledamo na to. On se nije puno izjašnjavao, on samo traži da se u miru nađe najbolje rješenje', rekao je Mesić o nedavnom neslaganju hrvatskih i slovenskih biskupa kad je u pitanju arbitražni sporazum što su ga potpisali hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor. Kad su u pitanju odnosi crkve i politike, rekao je Mesić, 'mi smo razgovarali da stvari treba relaksirati, da treba sjesti za stol i razgovarati.' U medijima se nagađalo kako će Mesić tijekom posjeta Vatikanu spomenuti pitanje isticanja vjerskih obilježja na javnim mjestima . 'Ja sam mu spomenuo da sam izabran za predsjednika republike i da sam dužan štititi ustav', rekao je Mesić i dodao da se s klerom u Hrvatskoj nije uvijek slagao, 'ali u Vatikanu nema problema'.

Sutra sastanak i s talijanskim predsjednikom napolitanom

Državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisia Bertonea zanimalo je, kaže Mesić, 'sve što je u vezi s hrvatskim nastojanjem da što prije uđe u Europsku uniju'. 'Oni nas jako podupiru, ali podupiru i sve druge zemlje regije', rekao je Mesić. Hrvatski predsjednik je pred kraj svoga drugog mandata ponovio poziv Papi da dođe u Hrvatsku i on mu je rekao 'da će čim za to bude mogućnosti, realizirati taj posjet'. Mesić se će u petak sastati s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom i s njime, najavljuje, razgovarati o temama koje se tiču 'regije, proširenja Europske unije i brzine kojom ćemo se uključivati u EU.' (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene