Katolička crkva /Ilustracija
Katolička crkva /Ilustracija Foto: Getty Images

Katolička Crkva "nedvosmisleno" se ispričala kanadskim autohtonim zajednicama za stoljeće zlostavljanja u školama pod crkvenom upravom koje su vlasti osnovale radi asimilacije njihove djece, ali čelnici starosjedilačkih zajednica još uvijek čekaju Papinu ispriku.


"Mi, kanadski katolički biskupi, izražavamo duboko žaljenje i nedvosmisleno se ispričavamo", stoji u izjavi u kojoj kažu da su "potpuno posvećeni" pomirenju.

Taj korak slijedi nakon nedavnih događaja koja su potresla Kanadu kad je otkriveno oko 1200 neobilježenih grobova na trima mjestima na kojima su starosjedilačka djeca bila prisiljena pohađati školu.

Ukupno je oko 150.000 indijanske, metiske i inuitske djece širom Kanade upisano od kasnih 1800 -ih do 1990 -ih u 139 škola s integriranim domovima u kojima su stanovala djeca, provodeći mjesece ili godine izolirani od obitelji.

Isprika je objavljena manje od tjedan dana prije nego što će Kanađani 30. rujna obilježiti prvi Nacionalni dan istine i pomirenja.

Taj dan posvećen komemoraciji tisućama domorodačke koja su umrla ili nestala iz škola odredio je kanadski premijer Justin Trudeau, koji je u lipnju rekao da su Kanađani "užasnuti i posramljeni načinom na koji se naša zemlja ponaša".

Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 2 Stravično otkriće u bivšoj školi: Pronađeni ostaci 215 zlostavljane djece, zvjerski mučeno njih 150.000
Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 2 Stravično otkriće u bivšoj školi: Pronađeni ostaci 215 zlostavljane djece, zvjerski mučeno njih 150.000

Biskupi su u izjavi naveli da "priznaju patnju koju su proživjela" domorodačka djeca u školskim internatima i "teška zlostavljanja" kojima su podvrgnuta, uključujući "fizičko, psihološko, emocionalno, duhovno, kulturno i seksualno" zlostavljanje ravnatelja i učitelja.

"Mnoge katoličke vjerske zajednice i biskupije sudjelovale su u ovom sustavu, što je rezultiralo potiranjem starosjedilačkih jezika, kulture i duhovnosti, nepoštivanjem bogate povijesti, tradicije i mudrosti starosjedilaca", rekli su.

"Također sa žalošću priznajemo povijesnu i sadašnju traumu te naslijeđe patnje i izazova s ​​kojima se suočavaju starosjedilačke zajednice, a koji traju do danas".

'Kulturni genocid'

Povjerenstvo za istinu i pomirenje zaključilo je da je neuspjela vladina politika "kulturni genocid".

Danas se smatra da su iskustva u školama s integriranim domovima razlog visoke učestalosti siromaštva, alkoholizma i obiteljskog nasilja, kao i visoke stope samoubojstava u starosjedilačkim zajednicama u Kanadi.

Potrage za mogućim grobnicama pomoću radara koji prodiru u zemlju nastavljaju se nakon otkrića u pokrajinama Britanskoj Kolumbiji i Saskatchewanu.

U međuvremenu, plemena pokušavaju sastaviti stare dokumente koji bi mogli pomoći pri identifikaciji u neoznačenim grobovima i rasvijetliti sudbinu djece koja se nikada nisu vratila kući.

Biskupi su se obvezali "dati dokumentaciju ili zapise (na zahtjev plemena) koji će pomoći u obilježavanju sjećanja na one koji su pokopani u neoznačenim grobovima".

Domorodačke skupine i vođe također su pozvali Papu da se ispriča za ulogu Crkve u rezidencijalnim školama, uz podršku Trudeaua koji je rekao da je osobno molio papu Franju da se "ispriča autohtonim Kanađanima na kanadskom tlu".

Čelnici starosjedilačkih zajednica rekli su da je isprika Crkve dobrodošla, ali da bi bilo smislenije da potječe samog Pape.

Izaslanstvo kanadskih autohtonih zajednica trebalo bi u prosincu otputovati u Vatikan na susret s Papom.

U međuvremenu su biskupi rekli da će surađivati ​​s Vatikanom i domorodačkim čelnicima kako bi pokušali zakazati Papin posjet Kanadi "u sklopu ovog puta ozdravljenja".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju