Marš u Torontu
Marš u Torontu Foto: Afp

Nekoliko gradova u četvrtak je odgodilo proslave Dana Kanade zbog otkrića tijela djece u bivšim školama za domorodačko stanovništvo.


Pozivi za manjim proslavama ili njihovim otkazivanjem počeli su u svibnju kad je pronađeno gotovo tisuću neoznačenih grobova kod nekadašnjih internata u saveznim državama British Columbia i Saskatchewan. Školama je većinom upravljala Katolička crkva, a financirala ih je vlast.

Vezani članci Danka Derifaj Hrvati i dalje u pritvoru u Zambiji, do informacija se iznimno teško dolazi: ''Vidjela sam njih četiri, a i one nas'' Provjereno: Kruno Topolski - 1 Odrasli su na mjestu na kojem ne bi trebalo odrastati nijedno dijete: "To mi je pomoglo da budem čovjek kakav sam danas"

Dan Kanade se tradicionalno slavi roštiljem i vatrometom, slično kao 4. srpnja u Sjedinjenim Državama. No ove godine je kanadski premijer Justin Trudeau rekao kako taj dan treba biti "vrijeme za razmišljanje o povijesti".

U prijestolnici Ottawi održao se marš kojim se pozvalo na otkazivanje slavlja tog dana, a diljem zemlje su održane mise i skupovi kako bi se odala počast žrtvama kanadskog rezidencijalnog školskog sustava kojim su djeca nasilno odvajana od roditelja i smještana u internate gdje su morala učiti tradiciju europskih kolonijalista.

U takvim školama bilo je rašireno nasilje, a procjenjuje se da je iz svojih domova odvedeno oko 150.000 djece u internate širom zemlje, njih 139, sve do 1990-ih godina.

Mnoga su bila maltretirana i spolno zlostavljana, a više od 4000 ih je u tim institucijama umrlo, utvrdilo je istražno povjerenstvo koje je zaključilo da je to bio "kulturni genocid".

Kanadska Komisija za istinu i pomirenje 2015. je to proglasila "kulturnim genocidom". U izvješću tog tijela stoji da je za vrijeme boravka u internatima umrlo više od 4100  djece.

Stotine ljudi stoga su u četvrtak marširali središtem Toronta, noseći narančastu boju koja je postala simbol patnje tih žrtava.

"Kanada se suočava sa svojom prošlošću“, rekao je Akwasi Owusu-Bempah, sociolog sa sveučilišta u Torontu koji se bavi rasom, zločinom i kaznenim pravom.

"Mislim da ne možemo slaviti ovu državu zbog onog što je bez da prihvatimo ono što ona nije – utopija i bastion jednakosti, slobode i jednakih prilika za sve pripadnike društva", kazao je.

Kanadska reputacija tolerantnog društva izgrađena je na njenim pokušajima, pokrenutih sedamdesetih, da radi na stvaranju multikulturalnog društva, prenosi Reuters. No podaci pokazuju da u državi i dalje postoji nejednakost koja posebno pogađa domorodačko stanovništvo i manjine.

U svojoj poruci za Dan Kanade Trudeau je rekao da su otkrića tijela djeca u internatima suočila Kanadu s njenim "povijesnim neuspjesima" i nejednakošću s kojom je suočeno autohtono stanovništvo.

"Na ovaj Dan Kanade vratimo se učenju jedni od drugih i međusobnom slušanju, kako bi razbili barijere koje nas dijele, ispravili nepravde prošlosti i izgradili pravednije i ravnopravnije društvo za sve", rekao je.

Domorodačko stanovništvo danas čini 5 posto kanadske populacije, a suočeno je s visokim razinama siromaštva i nasilja te ima kraću životnu dob.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju