Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Katmandu: Mladi Tibetanci opkolili zgradu UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tibetski učenici u egzilu u Nepalu u petak su opkolili zgradu UN-a u Katmanduu, izvijestila je policija, dodajući kako je uhitila oko 60 prosvjednika koji su željeli izraziti nezadovoljstvo zbog represije kineskih vlasti na Tibetu.

Glavni nepalski grad svakodnevno je, od 10. ožujka poprište prosvjeda tibetskih izbjeglica od 10. ožujka, kada su na Tibetu izbili prosvjedi što su ih kineske vlasti pokušale ugušiti. Od početka tjedna uhićeno je više od 400 osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

U petak je 18 učenika koji su se nalazili pred UN-im kompleksom zgrada u Katmanduu uspjelo probiti policijski kordon i preskočiti zid koji ga okružuje, istodobno izvikujući "Slobodni Tibet", izvijestio je novinar France pressea s mjesta događaja.

"Želimo da UN istraži kinesku represiju na Tibetu", rekao je 15-godišnji Tenzing Topjor, prije nego što ga je, zajedno s ostalima potjerala policija, istodobno privevši oko 60 prosvjednika. Mnogi među njima privezali su, poput marama na glave tibetske zastave, prenio je dpa.

"Živio Dalaj-lama! Dosta je kineske represije nad Tibetom!", izvikivao je jedan tibetski redovnik dok ga je policija gurala u policijski automobil. "Nastavit ćemo s prosvjedima dok naši zahtjevi ne budu udovoljeni", rekao je okupljenim novinarima.

Nepal priznaje suverenitet Kine nad Tibetom unatoč tomu što ondje živi oko 20.000 Tibetanaca, nastanjenih uglavnom u dolini Katmandu i u regiji Pokara u zapadnom dijelu zemlje. Brojka ne uključuje Tibetance koji su u zemlju stigli nakon 1990., jer ih je od tada nepalska vlada prestala registrirati kao izbjeglice. Procjenjuje se da u Nepal svake godine, preko opasnih i nepristupačnih planinskih prijelaza, u bijegu od kineske vladavine, stigne oko 3.000 Tibetanaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene