Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u Južnoafričkoj Republici

VIDEO U snažnim poplavama poginulo gotovo 400 ljudi: "To je katastrofa golemih razmjera, nikada viđena u zemlji"

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je u petak da su snažne poplave na istoku zemlje, u kojima je poginulo gotovo 400 ljudi, a 41.000 je pogođena, katastrofa kakvu se ne pamti u njegovoj zemlji.

"To je katastrofa golemih razmjera, nikada viđena u zemlji", rekao je Cyril Ramaphosa prilikom posjeta Mpumalangi na sjeveroistoku zemlje gdje se obratio građanima u crkvi u povodu Uskrsa.

Većina žrtava stradala je u regiji Durbana, lučkog grada na Indijskom oceanu, epicentru snažnih kiša koje su počele prošli vikend. Vlada je zbog toga proglasila izvanredno stanje.

Predsjednik, koji je u to područje doputovao u srijedu, rekao je da je doživio "jedan od najtužnijih trenutaka" u svojem mandatu upoznavši obitelj koja je u poplavama ostala bez desetero članova uključujući malu djecu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Stiže nam promjena vremena koja se većini neće svidjeti: Meteorolog upozorava da bi u gorju moglo biti i snijega

Prognostičari očekuju još kiše tijekom dana i ovog vikenda koje bi mogle izazvati nove poplave i odrone tla.

Nevrijeme bi trebalo pogoditi i susjedne pokrajine Free State i Eastern Cape gdje je već jedna osoba poginula, rekao je Ramaphosa.

"Naša zemlja suočena je s golemim izazovima", rekao je predsjednik, podsjetivši na nezapamćeni val nasilja u srpnju i dvije godine pandemije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna privremeno prekinuto spašavanje VIDEO Pogledajte trenutak stvaranja klizišta u Brazilu: Poginulo najmanje 117 osoba, više od 100 nestalih

"I dok smo mislili da možemo izići iz katastrofe, na našu se zemlju sručila druga, ovaj put prirodna", naglasio je.

Vlada je početkom mjeseca ukinula sve pandemijske restrikcije.

Jake poplave, neviđene u više od 60 godina, nanijele su veliku štetu na infrastrukturi. Vlasti očekuju stotine milijuna eura štete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene