Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov pozvao je jučer Ruse da na parlamentarnim izborima 2. prosinca ubace nevažeći listić u glasačku kutiju i tako pokažu svoje nezadovoljstvo izborima o čijim će se rezultatima "odlučivati u intimnom krugu".


"Broj nevažećih listića bit će znak potpore oporbi. To je naš način bojkotiranja" izbora, rekao je Kasparov na tiskovnoj konferenciji. Oporbena koalicija Garija Kasparova, Drukčija Rusija, nije se uspjela prijaviti za parlamentarne izbore na kojima najviše izgleda za pobjedu ima Ujedinjena Rusija koje je nositelj liste predsjednik Vladimir Putin.

Vezani članci BiH: I mrtvi glasuju na izborima - 4 Lokalni izbori u BiH se bliže, prijavljuju se i umrli, a na prebivalištima u Hrvatskoj navedeno i po 10 birača. Vlasnici nikad čuli za njih: "Na mojoj adresi? Pa nema nikoga" Slika nije dostupna 'Nema naznaka da nevažeći listići predstavljaju izbornu prijevaru'

Nakon odluke vlasti da ukine listić "protiv svih" kandidata (koji je dosad postojao), jedina mogućnost za iskazivanje nezadovoljstva jesu nevažeći listići (potrgani, s komentarima i sl.), rekao je Kasparov.

Drukčija Rusija planira dva "prosvjedna marša" koji će se održati u Moskvi 24., a u Sankt Peterburgu 25. studenog, dodao je.

Kasparov, žestoki kritičar režima predsjednika Vladimira Putina, sadašnji politički sustav usporedio je s komunističkim režimom u Istočnoj Njemačkoj.

Unatoč popularnosti Kasparova, kandidata Drukčije Rusije na predsjedničkim izborima 2008., njegov pokret nije bio kadar da okupi manje, međusobno različite oporbene stranke.