Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kasparov pozvao ruske birače da ubacuju nevažeće listiće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov pozvao je jučer Ruse da na parlamentarnim izborima 2. prosinca ubace nevažeći listić u glasačku kutiju i tako pokažu svoje nezadovoljstvo izborima o čijim će se rezultatima "odlučivati u intimnom krugu".

"Broj nevažećih listića bit će znak potpore oporbi. To je naš način bojkotiranja" izbora, rekao je Kasparov na tiskovnoj konferenciji. Oporbena koalicija Garija Kasparova, Drukčija Rusija, nije se uspjela prijaviti za parlamentarne izbore na kojima najviše izgleda za pobjedu ima Ujedinjena Rusija koje je nositelj liste predsjednik Vladimir Putin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Nakon odluke vlasti da ukine listić "protiv svih" kandidata (koji je dosad postojao), jedina mogućnost za iskazivanje nezadovoljstva jesu nevažeći listići (potrgani, s komentarima i sl.), rekao je Kasparov.

Drukčija Rusija planira dva "prosvjedna marša" koji će se održati u Moskvi 24., a u Sankt Peterburgu 25. studenog, dodao je.

Kasparov, žestoki kritičar režima predsjednika Vladimira Putina, sadašnji politički sustav usporedio je s komunističkim režimom u Istočnoj Njemačkoj.

Unatoč popularnosti Kasparova, kandidata Drukčije Rusije na predsjedničkim izborima 2008., njegov pokret nije bio kadar da okupi manje, međusobno različite oporbene stranke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene