Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto ljubavi, podjele i borbe

Kardinali odmjeravaju snage za izbor novog Pape

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. imenovao je 22 nova kardinala.

Pojačana je dominacija kardinala iz Europe, posebno Italije. Poznavatelji prilika u Vatikanu tvrde da su sukobi u kardinalskom zboru sve snažniji i da je počelo odmjeravanje snaga za izbor novog Pape.

Pročitajte i ovo Provjereno: Đuro Hranić Zataškavanje zlostavljanja Moralni teolog o Hraniću: "Ako pastir nije postupao kako to Crkva propisuje, Sveta stolica ga može opozvati" Papa Franjo i Giorgia Meloni ogromni gubici Europska komisija naredila talijanskoj vladi da naplati porezne dugove od Crkve

>> Papa Benedikt XVI. proglasio 22 nova kardinala

Benedikt XVI. podijelio je 22 bireta, prstena i naslova. Proglašenje novih kardinala pojednostavljeno je na Papin zahtjev. Nekad se održavalo na tri svečanosti. 'Novim je kardinalima povjerena služba ljubavi: ljubavi prema Bogu, ljubavi prema Njegovoj crkvi, potpuna i bezuvjetna ljubav prema njegovoj braći i sestrama, čak i davanje krvi ako je potrebno kao što je izraženo u riječima tijekom stavljanja bireta i kao što je naznačeno bojom njihovih halja', rekao je papa Benedikt.

Međutim u kardinalskom zboru umjesto ljubavi sve su snažnije podjele i unutarnje borbe. U javnost često cure povjerljivi dokumenti. Mediji se bave navodnim vatikanskim financijskim malverzacijama i političkim intrigama. 'Postoji veliko nezadovoljstvo unutar rimske kurije. Posljedice su noževi u leđa, intrige, anonimna pisma o zavjerama, ali najvažnije je da kardinala Bertonea koji je vatikanski državni tajnik nikada nije prihvatila kurija jer je autsajder', istaknuo je Marco Politi, vjerski analitičar.

U jednom od povjerljivih dokumenata navodno stoji da Papa za nasljednika priprema milanskog nadbiskupa. Mogućnost da se na nakon više od tri desetljeća na čelo Crkve vrati Talijan ovim je konzistorijem pojačana. Imenovano je čak sedam kardinala iz Italije. Iako u Južnoj Americi živi najveći broj katolika, s tog je kontinenta tek jedan novi kardinal.

'Ovo je sigurno jedan od posljednjih konzistorija njegovog pontifikata. To je također trenutak kada kardinali počinju govoriti o budućoj platformi papinstva', smatra Politi. Glavnu riječ u tome vodit će kardinali Benedikta XVI-og. S ovim konzistorijem, on je imenovao većinu od 125 kardinala koji imaju pravo birati novog papu. Gotovo četvrtina kardinalskog zbora je iz Italije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene