Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Najveći broj iz Rima

Papa Benedikt XVI. proglasio 22 nova kardinala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći broj novih kardinala je iz rimske kurije, odnosno njih 10, koja je u proteklo vrijeme u središtu polemika oko informacija koje cure iz Vatikana.

Na svom četvrtom konzistoriju u sedam godina pontifikata, Benedikt XVI. proglasio je danas na svečanosti u bazilici sv. Petra u Rimu 22 nova kardinala.

Pročitajte i ovo Provjereno: Đuro Hranić Zataškavanje zlostavljanja Moralni teolog o Hraniću: "Ako pastir nije postupao kako to Crkva propisuje, Sveta stolica ga može opozvati" Papa Franjo i Giorgia Meloni ogromni gubici Europska komisija naredila talijanskoj vladi da naplati porezne dugove od Crkve

>> Tajni dokumenti : Papa će umrijeti u slijedećih godinu dana?

>> Nadbiskup upozorio na korupciju u Vatikanu

'Vaša misija u Crkvi i u svijetu neka uvijek bude u Kristu, neka odgovara njegovoj logici, a ne onoj svijeta, neka bude prosvijetljena vjerom i dušom milosrđa koji dolaze do nas od slavnoga Križa Gospodina', rekao je Papa novim kardinalima.

U održavanju konzistorija unesene su neke promjene, pa je Benedikt XVI. već danas na svečanosti u bazilici sv. Petra novim kardinalima dodjelio kardinalski prsten i šešir. Prema prijašnjem obredu se novim kardinalima davao prsten i šešir tijekom svete mise, koja se održavala dan kasnije. Sutrašnja misa će tako postati slavlje zahvale Gospodinu za dar novih kardinala u Crkvi, objasnio je ravnatelj Papinskih bogoslužnih obreda mons. Guido Marini.

Sada Kardinalski zbor ima 213 članova, od kojih 125 s pravom izbora, i 88 kardinala s više od 80 godina. Papa Pavao VI. je uveo da u kardinalskom zboru mora biti 120 kardinala s manje od 80 godina koji mogu sudjelovati na eventualnoj konklavi, dakle birati i biti izabrani za Poglavara Katoličke crkve. Sada ima pet kardinala više od toga limita.

Prvi puta će, na eventualnoj konklavi, biti više kardinala koje je imenovao Benedikt XVI., odnosno 63, od onih koje je imenovao Ivan Pavao II., odnosno 62. Dakle, kardinali Benedikta XVI. će biti odlučujući u izboru njegova nasljednika. Među kardinalima biračima ima najviše Talijana, 30, zatim iz SAD-a 12, pa iz Brazila 6 itd., a ima i dvojica Hrvata, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i sarajevski nadbiskup Vinko Puljić.

Najveći broj novih kardinala je iz rimske kurije, odnosno njih 10, koja je u proteklo vrijeme u središtu polemika oko informacija koje cure iz Vatikana.

Novi kardinali iz rimske kurije su: Fernando Filoni, pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, Joao Braz de Aviz, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i društava apostolskog života, Manuel Monteiro de Castro, Giuseppe Bertello, Domenico Calcagno, Giuseppe Versaldi, Edwin Frederik O'Brien, Antonio Maria Veglio' i Francesco Coccopalmerio.

Zatim 8 novih kardinala su na čelu nadbiskupija: Giuseppe Betori (Firence), George Alencherry (nadbiskup Siro-malabarska katoličke crkve), Thomas Christopher Collins (Toronto), Willem Jocoby Eijk (Utrecht), John Tong Hon (Hong Kong), Rainer Maria Woelki (Berlin), Timothy Michael Dolan (New York), Dominik Duka (Prag).

Uz tih 18 kardinala, Benedikt XVI. je dao kardinalska obilježja i četvorici koji imaju više od 80 godina: Prosper Grech, Karl Josef Becker, Lucian Muresan i Julien Ries. To je bio četvrti konzistorij Benedikta XVI. Prvi je održan 2006., pa 2007., te 2010. i sada 2012. Benedikt XVI. je imenovao ukupno 84 kardinala, od kojih je na životu 79 i od kojih 63 imaju manje od 80 godina. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene