Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrda iz vrha Crkve

Kardinal Bertone: Ivan Pavao II. za nekoliko godina bi mogao postati svetac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Ivan Pavao II. kojega je njegov nasljednik papa Benedikt XVI. beatificirao, mogao bi biti proglašen svetim 'za nekoliko godina', rekao je u drugi čovjek Vatikana kardinal Tarcisio Bertone u intervjuu za talijanski Rai Uno.

Na pitanje novinara o kanonizaciji pokojnog 'poljskoga Pape', kardinal Bertone je odgovorio da će za to biti potrebno dokazati jedno čudo, primjerice izliječenje, koje će sa znanstvenog stajališta ocijeniti neobjašnjivim liječničko povjerenstvo, a o njemu će se izjasniti i teološko povjerenstvo te kardinali i biskupi - članovi Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki papa Ivan Pavao II. - 'najbrži svetac' u povijesti katoličkih kanonizacija Slika nije dostupna Kanonizacija Papa Franjo otkrio kada će Ivana Pavla II i Ivana XXIII proglasiti svecima

>> VIDEO: Ivan Pavao II. proglašen blaženim

>> Papi koji je volio Hrvatsku odanost iskazali i hrvatski vjernici

Dakle, 'mislim da bi sigurno mogao biti kanoniziran za nekoliko godina', kazao je vatikanski državni tajnik koji je gostovao u emisiji Porta a Porta, prenosi AFP. Sam proces beatifikacije Ivana Pavla II. bio je brži u odnosu na druge beatifikacije. Prije šest godina na pogrebu pape koji je u 27-godišnjem pontifikatu modernizirao sliku Katoličke crkve, vjernici su riječima 'Santo subito' uputili poziv da ga se odmah proglasi svecem.

Službeni postupak za proglašenje Ivana Pavla II. blaženim otvoren je u Vatikanu u lipnju 2005., a vođen je usporedo u Krakowu i Rimu. Sadašnji papa Benedikt XVI. nije čekao pet godina koliko je potrebno za otvaranje postupka koji vodi prema beatifikaciji, a svećenik Slawomir Oder za Hrvatski je katolički radio u subotu objasnio da je iznimka učinjena zbog velikog ugleda, 'velikoga glasa svetosti koji je papa Wojtyla uživao još za života, u času smrti te nakon smrti'.

U postupak za beatifikaciju Ivana Pavla II. ušla je različita dokumentacija: svjedočanstva ljudi koji su izravno poznavali Ivana Pavla lI., ali i njegovi pisani, objavljeni i neobjavljeni materijali: spisi, dokumenti, poezija, kao i ono što je napisano o njemu, rekao je postulator kauze msgr. Slawomir Oder. Od lipnja 2005. do travnja 2007. proveden je dijecezanski dio postupka u Rimskoj i drugim biskupijama, 'provedena je istraga o životu, krepostima i glasu svetosti te čudesima', objasnio je Oder.

Postupak beatifikacije završio je u rekordnome roku, u siječnju 2011., a presudno je bilo ozdravljenje francuske redovnice Marie Simon-Pierre koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, a Katolička crkva drži da je zagovorom Ivana Pavla II. čudesno ozdravila. Ona je o tome svjedočila na molitvenom bdijenju u subotu navečer. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene