Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Ivan Pavao II. kojega je njegov nasljednik papa Benedikt XVI. beatificirao, mogao bi biti proglašen svetim 'za nekoliko godina', rekao je u drugi čovjek Vatikana kardinal Tarcisio Bertone u intervjuu za talijanski Rai Uno.


Na pitanje novinara o kanonizaciji pokojnog 'poljskoga Pape', kardinal Bertone je odgovorio da će za to biti potrebno dokazati jedno čudo, primjerice izliječenje, koje će sa znanstvenog stajališta ocijeniti neobjašnjivim liječničko povjerenstvo, a o njemu će se izjasniti i teološko povjerenstvo te kardinali i biskupi - članovi Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih.

Vezani članci Slika nije dostupna Stigao i Papa u miru Benedikt XVI.: 'Događaj kakav Rim ne pamti u povijesti' Slika nije dostupna Ivan Pavao II. - 'najbrži svetac' u povijesti katoličkih kanonizacija

>> VIDEO: Ivan Pavao II. proglašen blaženim

>> Papi koji je volio Hrvatsku odanost iskazali i hrvatski vjernici

Dakle, 'mislim da bi sigurno mogao biti kanoniziran za nekoliko godina', kazao je vatikanski državni tajnik koji je gostovao u emisiji Porta a Porta, prenosi AFP. Sam proces beatifikacije Ivana Pavla II. bio je brži u odnosu na druge beatifikacije. Prije šest godina na pogrebu pape koji je u 27-godišnjem pontifikatu modernizirao sliku Katoličke crkve, vjernici su riječima 'Santo subito' uputili poziv da ga se odmah proglasi svecem.

Službeni postupak za proglašenje Ivana Pavla II. blaženim otvoren je u Vatikanu u lipnju 2005., a vođen je usporedo u Krakowu i Rimu. Sadašnji papa Benedikt XVI. nije čekao pet godina koliko je potrebno za otvaranje postupka koji vodi prema beatifikaciji, a svećenik Slawomir Oder za Hrvatski je katolički radio u subotu objasnio da je iznimka učinjena zbog velikog ugleda, 'velikoga glasa svetosti koji je papa Wojtyla uživao još za života, u času smrti te nakon smrti'.

U postupak za beatifikaciju Ivana Pavla II. ušla je različita dokumentacija: svjedočanstva ljudi koji su izravno poznavali Ivana Pavla lI., ali i njegovi pisani, objavljeni i neobjavljeni materijali: spisi, dokumenti, poezija, kao i ono što je napisano o njemu, rekao je postulator kauze msgr. Slawomir Oder. Od lipnja 2005. do travnja 2007. proveden je dijecezanski dio postupka u Rimskoj i drugim biskupijama, 'provedena je istraga o životu, krepostima i glasu svetosti te čudesima', objasnio je Oder.

Postupak beatifikacije završio je u rekordnome roku, u siječnju 2011., a presudno je bilo ozdravljenje francuske redovnice Marie Simon-Pierre koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, a Katolička crkva drži da je zagovorom Ivana Pavla II. čudesno ozdravila. Ona je o tome svjedočila na molitvenom bdijenju u subotu navečer. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju