Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće Hrvata u Vatikanu

Papi koji je volio Hrvatsku odanost iskazali i hrvatski vjernici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vatikanu je bilo i mnogo hrvatskih hodočasnika. Papa i Hrvatska bili su povezani na poseban način.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na Circusu Maximusu u Rimu Nekoliko tisuća Hrvata na bdijenju uoči beatifikacije Slika nije dostupna Ususret velikom događaju Svi putevi vode u Rim: Sve spremno za beatifikaciju Ivana Pavla II.

U našoj zemlji bio je tri puta, zadnji je put bilo to njegovo 100., jubilarno putovanje, izvan Italije i Vatikana.

Među 62 šefa država i vlada na beatifikaciji je bila i hrvatska premijerka. Hrvatske zastave i jutros su se vijorile Trgom svetog Petra. Bio je to poseban dan za sve hodočasnike, tako i naše koji su došli na beatifikaciju najdražem papi. 'To je bio naš omiljeni papa i biti na ovom mjestu je nešto neponovljivo, nešto što ostaje za cijeli život', rekla nam je Marija Žganec, hodočasnica iz Karlovca.

'Neću nikada zaboraviti njegove susrete u Zagrebu, Mariji Bistrici, Rijeci, svuda sam bila i svuda je bilo prekrasno', dodala je Marija. Među hodočasnicima i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. 'Prekrasni su dojmovi, kao što ste svi vidjeli, dan za cijeli život, dan koji se pamti', ushićeno je rekla premijerka Kosor.

Skroman, jednostavan, a istovremeno iznimno velik, tako Ivana Pavla Drugog opisuju svi koji su ga imali prilike sresti i upoznati, i na koje je duboko utjecao. 'Toliko da vas fascinira koliko je čovjek u njemu prisutan, a istovremeno kao da je zagledan u jedan drugi svijet, kao da vidi kroz vas', kaže Tomislav Ivančić, profesor teologije.

Uz Hrvatsku u kojoj je boravio tri puta, papa je imao poseban odnos sa svim zemljama. 'Razlikujemo se po jeziku, boji kože. Ispod boje kože, svi imamo iste želje, ista nadanja, svi težimo za srećom, za jednim ostvarenjem u životu, za jednom puninom', ističe velečasni Piotr Maj. Svjesni su toga i u Rijeci koja je na današnji dan imala procesiju po mjestima koje je obilazio papa dok je bio ondje.

Ivan Pavao Drugi danas je proglašen blaženim. Hrvati vjeruju, po svojim dosadašnjim čudesima i svetostima koje je pokazao, uskoro bi mogao biti proglašen i svetim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene