Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Postoji dobra volja'

Karamarko u Mostaru zatražio ujedinjenje dvaju HDZ-a u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko u Mostaru je pozvao na ujedinjenje HDZ-a BiH s HDZ-om 1990. Do raskola u bosanskohercegovačkom HDZ-u došlo je 2066. godine.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je dva HDZ-a u BiH na ujedinjenje, ističući kako se na taj način može ojačati položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko Nju posebno pamti Tomislava Karamarka pod prozorom iznenadilo poznato lice: "A nadao sam se dobrom danu" Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik

"Mi pozivamo i voljeli bismo da se te dvije stranke opet ujedine. Postoji dobra volja dva vrha i mislim da se to kapilarno treba prenijeti", rekao je Karamarko u četvrtak navečer novinarima u Mostaru. Dodao je da bi ujedinjenje potaknulo i rješavanje položaja Hrvata u BiH.

"Pravu snagu hrvatskoga naroda može se tek osjetiti kad se te dvije stranke ujedine. Mislim da ćemo tako lakše rješavati probleme", dodao je predsjednik HDZ-a, koji je u Mostaru razgovarao s predstavnicima dva HDZ-a.

>> Kaos u Federaciji BiH: Vlada i postoji i ne postoji!

Izrazio je zabrinutost zbog položaja Hrvata u BiH ističući da je upoznat i o problemima s promjenom vlasti u Federaciji BiH, u koju bi trebali ući predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

"Zabrinuti smo i mi se skrbimo o sudbini Hrvata u BiH definitivno, kao i njihovom statusu. BiH je domovina i hrvatskoga naroda i mi Hrvati koji živimo u Hrvatskoj volimo BiH i zbog naših sunarodnjaka koji ovdje žive u BiH", rekao je Karamarko.

Do raskola HDZ BiH i osnivanja HDZ-a 1990. došlo je 2006. godine na stranačkome saboru, kada je za predsjednika izabran Dragan Čović, a novu stranku odlučio uspostaviti Božo Ljubić i skupina nezadovoljnih dužnosnika koji su se usprotivili i prijedlogu ustavnih promjena koje je predložila američka administracija. U dva navrata se pokušavalo posredovati u ujedinjenju dviju stranaka, no to nije uspjelo.

Ove dvije stranke su nakon sudjelovanja u različitim koalicijama u vlasti, ponovno uspostavile savez i potpisale međustranački sporazum 2011. godine otkada zajednički djeluju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene