Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička kriza

Kaos u Federaciji BiH: Vlada i postoji i ne postoji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudbina vlade Federacije BiH neizvjesna je nakon odluke ministara članova SDP-a da u njoj više ne sudjeluju.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nastavit će djelovati bez obzira na to hoće li u njezinom radu sudjelovati ministri iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP), no upitno je kakve će odluke ona moći donositi i hoće li one biti zakonite, prenose u četvrtak lokalni mediji u BiH komentirajući eskalaciju krize izvršne vlasti u Federaciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna restriktivne mjere SAD sankcionirao predsjednika Federacije BiH i ministra zdravstva Republike Srpske Slika nije dostupna Problemi u BiH SDA odbacila HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona: "To je protuustavni popis želja"

"Sjednica vlade FBiH, koja je prekinuta u utorak i koju su napustili premijer i ministri iz SDP-a uz najavu da sjednicama do daljnjeg neće prisustvovati, bit će nastavljena 27. ožujka, s članovima iz SDP-a ili bez njih", izjavio je zamjenik premijera i ministar poljoprivrede FBiH Jerko Ivanković-Lijanović, kako ga citiraju banjolučke "Nezavisne novine". Konstatirao je kako je već ranije za odlučivanje pripremljeno više od 160 točaka dnevnog reda pa se ne može dopustiti daljnja odgoda rješavanja nagomilanih problema.

>> Vlada FBiH izgubila povjerenje u parlamentu, no možda neće pasti

Federalnu vladu trenutačno čini osam članova iz SDP-a te devet okupljenih oko stranačkog bloka koji je izgubio većinu u entitetskom parlamentu. Rezultat je to odluke koju je SDP donio još u lipnju 2012. godine, kada je odlučio raskinuti koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA), Hrvatskom strankom prava (HSP) i Narodnom strankom "Radom za boljitak" (NSRzB) i uspostaviti novu, u kojoj bi hrvatske interese predstavljali HSZ BiH i HDZ 1990., a bošnjačke Savez za bolju budućnost (SBB).

SDP s novim saveznicima od tada, međutim, nije uspio u nastojanjima da provede promjene u vladi, a to je dovelo do stalnih blokada koje su proizveli sukobi ministara iz suprotstavljenih stranačkih blokova.

Najnovija kriza nastupila je kada su premijer Nermin Nikšić i ministri iz SDP-a najavili kako neće sudjelovati u radu vlade nakon što su u utorak, glasovima ministara iz SDA, HSP i NSRzB, usvojene izmjene poslovnika o radu vlade kojima je utvrđeno da sjednice, osim premijera, mogu sazivati i njegovi zamjenici. Ovakve izmjene iz bloka SDA-HSP-NSRzB pravdali su potrebom da se spriječi blokiranje rada vlade, koju sve češće prakticira SDP iščekujući stupanje na snagu odluke o izglasavanju nepovjerenja vladi.

"Mi želimo osigurati da vlada održava sjednice svakog tjedna", kazao je SDA-ov ministar za izbjeglice Adil Osmanović ističući kako je neprihvatljiva praksa da premijer sjednice vlade ne saziva i po mjesec dana što je do sada bio slučaj.

Krajem veljače na inicijativu SDP-a te HDZ BiH, HDZ 1990. i SBB oba doma entitetskog parlamenta izglasala su nepovjerenje entitetskoj vladi, no ta odluka još nije stupila na snagu jer je to spriječila SDA pozivanjem na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Smjena vlade sada ovisi o pravorijeku Ustavnog suda FBiH koji o tome može odlučivati tek nakon što budu popunjene tri upražnjene sudačke pozicije.

Koalicija okupljena oko SDP-a je i bez toga pokušala ograničiti rad vlade pa je Zastupnički dom entitetskog parlamenta usvojio zaključak po kojemu vlada ne može donositi strateške financijske odluke. Takvom se ponašanju izravno usprotivio visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, koji je inzistirao da vlada nastavi djelovati u punom kapacitetu sve do eventualnog izbora nove.

SDA, HSP i NSRzB su na pokušaje SDP-a te dva HDZ-a i SBB-a da ograniče ovlasti sadašnje vlade odgovorili prenošenjem dijela premijerovih ovlasti na njegove zamjenike, koji su trenutačno iz tog stranačkog bloka. Iz SDP-a i SBB-a su uslijedile optužbe kako je riječ o svojevrsnom puču, a iz HDZ BiH reagirali su konstatacijom kako je riječ o nastojanju da se zadrži nadzor nad najvažnijim financijskim resursima.

"Jasno je da se ne preza ni od čega da se ovlada resursima u FBiH i da je nekim članovima vlade najvažnije doći do novaca iz proračuna", kazao je za "Dnevni avaz" potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara.

Predsjednik FBiH Živko Budimir, koji je po ustavu i šef izvršne vlasti, drži pak kako nije riječ ni o kakvom nezakonitom djelovanju. Konstatirao je kako premijeru nisu ugrožene ovlasti pod uvjetom da on nastavi odgovorno obavljati svoj posao.

"Dnevni avaz" tvrdi da se Ured visokog predstavnika (OHR) uključio u ispitivanje zakonitosti izmjena poslovnika o radu vlade FBiH, a posebni predstavnik Europske unije za BiH Peter Sorensen izjavio je kako je zabrinut posljednjim razvojem događaja jer blokade u FBiH znače i blokade u cijeloj državi. Pozvao je sve uključene strane na razgovor "za istim stolom". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene