Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud Bosne i Hercegovine pustio je na privremenu slobodu Gojka Kličkovića, negdašnjeg predsjednika vlade Republike Srpske, koji optužen da je odgovoran za ratne zločine počinjene na području Bosanske Krupe.


Kako je u ponedjeljak priopćeno iz spomenuta suda u Sarajevu, odluka da Kličković bude pušten na slobodu dok se ne završi suđenje, donesena je kad je prihvaćeno jamstvo njegova brata koji je založio obiteljsku kuću u korist proračuna BiH. Vrijednost kuće procijenjena je na nešto više od 200 tisuća konvertibilnih maraka (oko sto tisuća eura). Kličković će biti pušten iz pritvora uz obvezu da stalno boravi na području Bosanskog Novog, da preda sudu putovnicu i vozačku dozvolu te da se redovito javlja lokalnoj policiji.

Vezani članci Slika nije dostupna Čermak na privremenoj slobodi Slika nije dostupna BiH: Optuženi za ubojstva Hrvata u Bugojnu pušteni na privremenu slobodu

>> Karadžićev suradnik nije se očitovao o krivnji

Ispunjenje tih obveza bit će provjeravano svaka dva mjeseca, a prekrši li neku od njih, Kličković će odmah biti vraćen u zatvor, priopćio je sud. Gojko Kličković u pritvoru je od 20. lipnja 2007. pošto je na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Srbiji te izručen bosanskohercegovačkom pravosuđu. Suđenje mu je počelo u svibnju 2008., a optužen je da je zajedno s vodstvom Srpske demokratske stranke (SDS) u Bosanskoj Krupi sudjelovao u zajedničkom zločinačkom pothvatu započetu u ljeto 1991. Kličkovića je optužen da je odgovoran za progon bošnjačkog stanovništva, napade na civile, protupravno zatvaranje, mučenje i nečovječno postupanje.  (Hina)