Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Beogradu

Stigli Rusi i Ukrajinci, cijene stanova odletjele u nebo. Vlasnici tjeraju podstanare: "Nisam ni znala da su ga prodali..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Beogradu je na tržištu nekretnina nastao pravi kaos nakon što su se pojavili Rusi i Ukrajinci. Cijene stanova su odletjele u nebo, a vlasnici su odlučili potjerati dugogodišnje podstarane kako bi došli do brze zarade.

Rusi i Ukrajinci napravili su kaos na tržištu nekretnina u glavnom gradu Srbije. Stanodavci tjeraju dugogodišnje podstanare iz stanova kako bi ih iznajmili ili prodali po cijenama koje su skočile i do 30 posto.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

Jedna od podstanarki koja je i sama prošla pakao za Politiku je ispričala kako je od vlasnika stana dobila rok od pet dana da se iseli.

"Moj najveći šok bio je to što nisam ni znala da se stan u kojem živim prodaje. Kupili su ga Rusi i dobila sam svega pet dana da se iselim. I nisam jedina, jer se ista situacija dogodila kod još četiri osobe iz moje okoline", kazala je.

"Prijatelju iz Zemuna stanarina je za sedam dana skočila duplo. Cijene su nenormalno porasle, stan od oko 30 m2 u širem centru grada koji sam na kraju iznajmila za 350 eura, djevojka koja je u njemu živjela prije mene plaćala je 270. Zapanjila sam se i kad sam vidjela da se u 'Halo oglasima' iznajmljivanje stanova oglašava na ruskom", dodala je.

Poznanici je nisu htjeli "oderati"

Navodi kako su oglasi za stanove nestajali gotovo odmah jer je potražnja ogromna. Poznanici koji i sami iznajmljuju stanove tješili su je riječima: "Nećemo tebe 'oderati', bolje je da iskoristimo trenutak i izdamo za više".

Agentica za nekretnine Kaća Lazarević navodi da je u posljednjih mjesec dana stiglo nešto manje Rusa i Ukrajinaca, ali cijene nisu pale.

"Vidjet ćemo što će biti ubuduće, u rujnu dolaze studenti, a oni neće moći toliko platiti. Vlasnici će morati korigirati cijene kako bi stanove i dalje izdavali", dodala je.

Najveća potražnja za malim stanovima

Kaže kako je najveća potražnja bila za malim stanovima koje su Rusi iznajmljivali na razdoblje od šest mjeseci, a cijene su dosezale i do 500 eura.

Događalo se da iznajme i skuplje stanove čiji je mjesečni najam bio dvostruko veći iznos. "To su bile većinom cijele obitelji koji su uzimali stanove na godinu dana", objasnila je.

Cijene su najviše porasle u novogradnjama. Agent za nekretnine Nikola Đogatović objašnjava kako je potražnja porasla i kod domaćih klijenata.

"Stranci nisu stabilni najmoprimci. Oni su spremni platiti veće cijene, ali u stanu provedu dva-tri mjeseca i odu", rekao je.

"Dolazi do toga da je i u stanovima s dugogodišnjim najmoprimcima podignuta cijena stanarine za 10 do 20 posto, tako da ono što je ranije bilo 400, 500 ili 600 eura sad je 500, 600 i 700 eura", objasnio je Đogatović.

Poručio je vlasnicima stanova koji se bave iznajmljivanjem da je bitnija financijska stabilnost dugoročnog najmoprimca od kratkoročne brze zarade.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte>>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene