Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prosvjedi u Buenos Airesu

VIDEO/FOTO Kaos u zemlji zbog nove reforme, glavni grad postao je bojno polje: Zapaljeni automobili, deseci ozlijeđenih

Aktualno Galerija Prosvjedi u Buenos Airesu zbog nove reforme - 8 Prosvjedi u Buenos Airesu zbog nove reforme - 8 Foto: Afp Prosvjedi u Buenos Airesu zbog nove reforme - 2 Prosvjedi u Buenos Airesu zbog nove reforme - 2 Foto: Afp Prosvjedi u Buenos Airesu zbog nove reforme - 3 Prosvjedi u Buenos Airesu zbog nove reforme - 3 Foto: Afp Prosvjedi u Buenos Airesu zbog nove reforme - 4 Prosvjedi u Buenos Airesu zbog nove reforme - 4 Foto: Afp +3 Prosvjedi u Buenos Airesu zbog nove reforme - 5 Galerija 1/8 >>
Buenos Aires pretvorio se u bojno polje.

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i vodene topove da bi rastjerala prosvjednike ispred zgrade Kongresa nakon što su zastupnici u argentinskom senatu dali početno odobrenje za reforme predsjednika Javiera Mileija.

Prosvjednici upozoravaju da će mjere naštetiti milijunima Argentinaca jer predviđaju smanjenje proračuna i socijalnih davanja.

Uoči usvajanja zakona u senatu prosvjednici su skandirali: "Zemlja nije na prodaju, zemlja se brani", dok je na jednom transparentu pisalo: "Kako šef države može mrziti državu?"

Lokalni mediji izvještavaju o brojnim ozlijeđenima, a scene su opisali kao bojno polje. Prosvjednici su na suzavac i vodene topove policije uzvratili bacanjem kamenja i zapaljivih sredstava, pri čemu je zapaljeno nekoliko automobila, piše BBC.

Paket reformi koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje uključuje proglašavanje izvanrednog gospodarskog stanja, rezanje mirovina i liberalizaciju tržišta rada, što mnogi ocjenjuju kao najavu narušavanja radničkih prava. Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

Pročitajte i ovo Tučnjava u talijanskom parlamentu Kaos u Italiji VIDEO Potukli se u parlamentu: Oporbenog zastupnika morali su izvesti u kolicima

Prijedlog, koji je u početku bio izjednačen (36:36) u senatu, preliminarno je usvojen nakon što je predsjednica doma potpredsjednica Victoria Villarruel dala odlučujući glas: "Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele vidjeti da im djeca napuštaju zemlju, moj glas je potvrdan."

Zakon mora proći i donji dom da bi bio usvojen.

Policija je kasnije potisnula prosvjednike, koji su navodno zapalili dva vozila, uključujući i ono novinske kuće. "Ne možemo vjerovati da u Argentini raspravljamo o zakonu koji će nas vratiti 100 godina unazad", rekao je Fabio Nunez, 55-godišnji odvjetnik.

Ured predsjednika Mileija objavio je priopćenje u kojem zahvaljuje snagama sigurnosti na suzbijanju "terorista" koji pokušavaju izvesti državni udar. "Promijenit ćemo Argentinu, učinit ćemo je najliberalnijom zemljom na svijetu", rekao je Milei na konferenciji u Buenos Airesu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene